Merhabalar Sevgili idealhaber.com okuyucularımız
Sizinle bu hafta çok basit ancak çok etkili bir “ters çevirme” modeli paylaşacağım. Hayatınızda “affetme” modelini uygulamaya başladığınızda kendi içinizde ayağa kalkacaksınız. Deneyimleyin…
Gücünüzü Koruyun Affedin:
Affedicilik anlayış ve kabulden ileri gelir. Bu ikisinde olduğu gibi, affedicilikte de onay gerekmez. Yapılacak olan, geçmişin ipini serbest bırakmak, şu anki özsaygımızı kabul etmek ve daha iyi bir geleceğe bakmaktır. Çocuğunuza bağırdığınız için kendinizi affetmekle ne yanlışı doğruya çeviriyor ne de olanı unutup gidiyorsunuz. O denli öfkelenmeniz elbette yanlıştı ve bu hatanızı anımsayacaksınız ki, ileride daha doğru davranabilesiniz. Ancak, "olayı kapatmalı” ve bu konuya takılıp kendinizi berbat hissetmek yerine, o günün diğer işleriyle ilgilenmeyi sürdürmelisiniz.
Selma, bir erkek arkadaşla görüşmeyi güç bulan genç bir kadındı. Ne zaman yemeğe ya da sinemaya davet edilse, teklifi reddetmek için bir gerekçe uydurur, sonra da patolojik eleştirmeni işe koyulurdu: "Korkak! Pekala da iyi bir gençti. Biraz tanısaydın ya. Böyle yaparak bu sayfayı tamamen kapattın." Alice günlerce bu saldırının acısını çekerdi. Eleştirmenine karşı savaşmaya başladığında elindeki en güçlü silah affedicilikti. Kendine şöyle derdi: "Tamam. Hata yaptım. Metin ile çıkmak isterdim, ancak çok utandım ve korktum. Bu geçmişte kaldı. Artık bu konuda yapabileceğim bir şey yok. Kendimi affediyorum. Önüme çıkacak yeni bir fırsat için hazır olabilirim. Utangaçlığım için sonsuza kadar günah çıkartmayı reddediyorum."
Başkalarını gerçekten affetmek, hesapların dengelenmesi anlamına gelir. Size zarar veren insanın artık size borcu kalmaz. Olanlar yüzünden onun sizden bir derece altta olduğunu düşünmezsiniz. Karşı saldırı, öç alma, haddini bildirme ya da intikam duygularından vazgeçersiniz. Aranızda temiz bir sayfa açarak geleceğe bakarsınız.
Sedat bir mimardı. Babası ile birlikte kazandıkları bir işten aldıkları para yüzünden araları uzun zamandır bozuktu. Ne zaman kendini, babalarıyla arası iyi olan arkadaşları ile karşılaştırsa özgüveni zarar görürdü. Sonuçta, kendisi hakkındaki görüşünü iyileştirmek ve babasıyla yeniden ilişki kurmak için yapabileceği tek şeyin onu içtenlikle affetmek olduğunu anladı. "Geçmişteki tartışmaları tekrar tekrar yaşamaktan vazgeçmeliyim," diyordu. "Bunlar ikimizin de boynunda birer ilmek. Bizi birbirimizden ayrı tutuyorlar." Babasını affedip geçmişi arkasında bıraktığında, hem özgüveni arttı hem de babasıyla ilişkisi düzeldi.
“İçinde bulunduğunuz şartları kabul etme, uyum sağlama, uzaklaşma ve değiştirme gücüne sahip olduğunuzu bilerek yaşayın.” Mustafa Kılınç