NLP Lideri Mustafa KILINÇ’a 15 Tatil sürecinde aile ve çocuklarının rollerini sorduk. Kılınç 15 tatille ilgili “Bir sonuçtur” dedi ve muhteşem bir kılavuzu sizlerle paylaştı.
AİLE VE ÖĞRENCİLER İÇİN 15 TATİL KILAVUZU
Eğitim öğretim dünyasında “15 tatilinin “ yeri farklıdır. Bir dönemin sonu yeni bir dönemin başlangıcıdır 15 tatil.
Bitişler ve başlangıçlar sadece tarihsel açıdan değil yolculuk açısından da çok önemlidir. İşe önce anne ve babalardan başlamak istiyorum. Çünkü günümüzde bir dönemin değerlendirmesi sadece öğrencilerimizi değil, anne ve babalarımızı da kapsıyor.
ANNE VE BABA
Anne ve baba olarak en büyük fedakârlığı çocuklarımız için yaparız. Amacımız onların “iyi” başarılı, mutlu olmalarıdır. Onlar mutluysa, huzurluysa üstelik bir de akademik kariyerleri iyi gidiyorsa keyfimize diyecek yoktur öyle değil mi? Evet aynen öyle.
Sevgili Anne ve Babalar:
Bilmenizi isterim ki; çocuklarınızla kurmakta olduğunuz ilişki, iletişim ve yaşam yolculuğundaki davranışlarınız her zaman istediğimiz çıktıları vermeyecektir.
İyi niyetle yaptığınız birçok davranış çocuğunuzu olumlu sonuçlar yerine olumsuz sonuçlara götürecektir.
AİLE OLARAK 15 TATİL SÜRECİNDE NASIL DAVRANMALIYIZ
-15 Tatil sonuç belgelerini (karnenizi) elinize aldığınız andır. Bu sonuçtur. Aslında sonuçlar için yapılacak ne vardır?
-Sonuçlar için sadece duygusal, zihinsel ve davranışsal tepki vermekten başka bir şey yoktur.
-Duygusal tepkiler sizin amacınıza hizmet etmez. Gerçekte amacınız hayata etkin birey hazırlamaksa bu 15 tatil sonuç belgesinin öncesinde yapacaklarınızı kapsar.
-Sonuçlar üzerinde yapılacak davranışlar, atılacak nutuklar sizin kendi içsel sorununuzun dışa vurumudur. Çocuğunuza hiçbir şey kazandırmaz.
-Amaç çocuğunuzun hayat çarkını etkin belirlemesine katkı sağlamak ise; yapacağınız tek şey karne sonuçlarının sadece bir geri bildirim olduğunun farkında olmaktır.
-Farkındalık çok büyük bir anahtardır. Sizin ve çocuğunuzun kaderini değiştirir.
AİLE OLARAK İSTEDİĞİNİZ SONUÇLARA ULAŞAMIYORSANIZ
Yapmanız gereken en önemli şeyler:
1-Çocuğunuza şu ana kadar vermemiş olduğunuz sorumluluğu verin. En ideal sorumluluk yaşı “7” dir.
2-Çocuğunuzu yapması gereken; ders, kişisel bakım, arkadaş ilişkileri vb. sürekli söylemeyi bırakın.
3-Onlardan ne istediğinizi açıkça söyleyin. Siz ne bekliyorsunuz? Onlar sizden ne bekliyor? Gerekirse bu konuda bir anlaşma yapın.
4-Çocuğunuzun her istediğini istediği anda yapmayı bırakın. “İSTEKLER ASKIDA” orucuna alıştırın. Yaşamda herkes her istediğine anında ulaşamaz. Bunu öğretin.
5-İyi polis-kötü polis oyunundan vazgeçin. Çocuklarınız bu oyunun farkındadırlar. Aile bireylerini kendilerine göre yönlendirmede başarılıdırlar.
6-Çocuğunuzla ilişki ve iletişimde “AÇIK ÇERÇEVE” kuralını kullanın. Açık, net ve tam anlaşılabilir dil kullanın. Mesajınızın, çocuğunuz tarafından tam olarak anlaşıldığından emin olun.
7-Çocuğunuzu; kardeş, kuzen, arkadaşlarıyla asla kıyaslamayın. Her birey eşsizdir. Ve kendi dünya modelinde yaşar. Tek yumurta ikizlerinin bile birbirinden farklı olduğunu bilin.
8-Gelecekte güçlü, başarılı ve sevgi dolu bir birey yetiştirmek istiyorsanız; çocuğunuzun davranışlarını yönlendirin. Kişiliğini hedef almaktan kaçının. Kişiye karşı yumuşak davranışa karşı sert alabilirsiniz.
9-Çocuğunuzun karar vermesine imkan tanıyın. Her kararın bir seçim olduğu inancıyla yetiştirin. Herkesin her dediğine inanan, onları yapmaya çalışan hayır diyemeyen bir çocuğa sahip olmak istemezsiniz öyle değil mi?
10-Çocuğunuzla ilgili geleceğe güvenle bakmak istiyorsanız; öncelikle tam özgüvenli, sakin, onaylanma beklentisi olmayan, tam odaklı, kendini ifade eden, girişimci, sorumluluklarını bilen, farkındalığı yüksek olması için yatırım yapın. Bu özelliklere sahip bir çocuk KENDİ İÇİNDE AYAĞA KALKMA GÜCÜNE sahip olacaktır. Çocuğunuza bunu ister kendiniz isterseniz de bir uzman yardımıyla sağlayın.
11-Çocuğunuzla olan her türlü ilişki ve iletişimde “DENGE” esasını koruyun. Hayatın muhteşem akışı ancak denge ile sağlanır. Denge muhteşem bir öğretmendir.
12-Kendi içsel dünyanızda olmayanları çocuğunuzdan beklemekten vazgeçin. Asla duygu sömürüsü ya da rüşvetle bir şey yaptırmaya çalışmayın. Sizde çocuğunuzda kaybedersiniz.
13-Sorumluluk kapsamında “Mazeret Yok” parolasını kullanın. Böylece çocuğunuzu güçlendirirsiniz.
14-Çocuğunuz için yaptığınız, yapacağınız özverilerinizi onun yüzüne vurmayın. Bu davranış çocuğunuzun içsel dünyasında yetersiz hissetmesine neden olacaktır. “Yetersizlik İnancı” kötü bir kalıptır. Biliyor musunuz?
15-Çocuğunuzun hayat yolculuğu içinde başarısızını etkileyen; özgüven, kaygı, heyecan, utangaçlık, eleştirel içsel ses, odaklanma, sorumluluk, ders çalışma ve öğrenmeden kaçış, fobi, başarılı olma korkusu vb. gibi olumsuz davranışları ortadan kaldırmak için eyleme geçin.
16-Çocuğunuz için ne istediğinizi sadece siz değil çocuğunuzun da bilmesi ve farkında olmasını sağlayın. Temel parolanız “BİZ BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ” ya da sizin belirleyeceğiniz özel bir “eylem” parolası olsun.
ÖĞRENCİLER İÇİN 15 TATİL BAKIŞI
Eminim ki; sizler elinizden geleni kendinize göre yaparak şu andaki sonuçlara ulaştınız. Beklentilerinizle sonuçlarınız uyumlu ise tebrikler. Peki ya; beklentilerinizle sonuçlarınız uyumlu değilse o zaman ne olacak? Elbetteki hiçbir şey. Şu andaki sonuçlarınız yapmış olduğunuz eylemlerin sonuçları, Eylem ve yaklaşım kalıplarımızı değiştirdiğimizde sonuçlar değişir. Bu hayatın her noktasında mümkündür. Rahat olun ancak “DÜŞÜNME ZAMANI”
İSTEDİĞİMİZ SONUÇLAR İÇİN
1-Kendinizden ne beklediğiniz kendinize sorun. Aile ve çevrenizdeki kişilerin sizden beklentisinin ne olduğu önemli değildir. Tek önemli olan şe sizin gerçekte kendinizden ne beklediğinizdir?
2-Kendinize hemen bir “Başarı Eylem Planı” hazırlayın. Ancak bu konuda karar vermelisiniz. Bu kararı kendiniz için vermeye hazır mısınız?
3-Ailenizin harekete geçirmesiyle değil kendi sorumluluklarınızın yerine getirme gücüne sahip olduğunuzun farkında olun.
4-Siz kimin için başarılı olmaya çalışıyorsunuz? Kendiniz için mi, yoksa aile ve sevdikleriniz için mi? Bunu cevabını kendinize verin.
5-Kendinizin farkında olun. Başarılı olmanızı engelleyen güven eksikliği, heyecan, kaygı, korku, baskı, utangaçlık, sosyal fobiklik, takıntı vb. gibi sorunlarınızın çözümü için ailenize açık olun. Bir soruna sahip olmanın doğal bir şey olduğunu bilin ve çözüm için harekete geçin. Kendiniz için yapın.
6-Hayatta başarılı olmak istiyorsanız özgüvenli olun ve kendinize inanın. Ancak o zaman başarıların hazzıyla dolu bir yaşam sürersiniz.
7-Bedeninizin uyumaya beyninizin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. 15 tatil sürecinde beyninizi dinlendirin.
8-Tatil süresinde kurstan kursa, özel dersten özel derse koşmayı bırakın. Hiçbir şey farketmeyecek çünkü çok çalışmak değil ancak akıllı çalışmak başarı sağlar.
9-Bu süreyi fırsata çevirin. Kendi yaşam amacınızı bulun. Bu konuda kendinizi kandırmayı bırakın. Kendinize dürüst olun. Buna hakkınız var mı? Sizce…
10-İstediklerinizin üzerinde odaklanın. İstemediğiniz konuları özgür bırakın. Beyninizin çöplük olmasına değil, yaratıcı olmasına izin verin.
11-Kendi potansiyel gücünüze ve sorumluluklarınıza kısacası “HAYATINIZA SAHİP ÇIKIN.” Bu yaşam sizin. Geleceğiniz şimdiki zaman diliminde yaptıklarınızla şekillenecektir.
“İNSAN DÜŞÜNDÜĞÜ KADAR GÜÇLÜ, İNANDIĞI KADAR DEĞERLİDİR.”
Sevgili Öğrenciler Bilmenizi İsterim ki;
“Kaderiniz karar anlarınızda gizlidir.”
Mustafa KILINÇ
Güçlü, başarılı ve sevgi dolu bir tatil diliyorum.
Sevgilerimle