Dış dünyayla bağlantısını kesip önündeki sayfaya odaklanmak isteyen yazarlar, yıllardır ormanlık ve sessiz yerlerde çalışıyor. Ama internet bağlantılı dünyadan uzak durmak gittikçe zorlaşıyor. Yazarların çalıştığı mekânlardan bazıları kablosuz erişime izin verirken, Yaddo ve MacDowell gibi yerlerde internet kullanımı sadece kütüphaneleriyle sınırlı.
MacDowell'ın Müdürü David Macy, "İnsanlar çevrimdışı kalınca gösterdikleri tepkilere kendileri de şaşırıyor. Buna mizahi haberler yayınlayan The Onion'ın verdiği bir adı bile var: 'kablosuz erişim sunan gözde bir mekânda olmamanın yol açtığı kaygı'" diyor. İnternet gezintilerini sınırlamak isteyen bazı yazarlar, Freedom ve SelfControl gibi yazılımlar yüklemiş.
ABD'li romancı Jonathan Franzen, bilgisayarının kablosuz erişim kartını çıkarıp ethernet kablosunu yerine yapıştırdıktan sonra kabloyu keserek, cihazı internete giremeyen bir yazı makinesine dönüştürmüş. Dikkat dağıtan şeyleri olabildiğince azaltmak tek amaç değil. Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasına göre, dikkat dağıtan şeyler bizi aptallaştırıyor.
Bob Sullivan ve Hugh Thompson adlı yazarların The New York Times'taki haberine göre merkezdeki araştırmacılar, telefon konuşması veya e-posta yüzünden dikkatimiz dağıldığında kaybolan beyin gücünü ölçmeye çalıştı. Test çözdükleri sırada dikkatlerini dağıtacak bir olayla karşılaşacakları söylenen ve meşgul edilen denekler, rahatsız edilmeyen deneklerden daha düşük puanlar aldı. Dikkati dağıtılan grubun verdiği doğru yanıt sayısı, diğerlerinden yüzde 20 azdı. Sullivan ve Thompson, "Her yeni SMS'e bayılan mesaj tiryakisi olmadığımızı gösteren kanıtlar var. Aslında bunlar beyin gücümüzü de çalıyor" diye yazdı. Google, cep telefonunu kontrol ederken bir yere çarpmadan yürüme sorununu Glass ile çözmeyi amaçladı.
Psikolog Daniel Simons ve Christopher Chabris'in yazısına göre, başka işler yaparken cep telefonu kullanmayı kolaylaştıran farklı şirketler var. Chevrolet Nisan'da, iPhone'un sesli komutla çalışan arayüzü Siri ile uyumlu "göz ve el teması gerektirmeyen" uygulamasını tanıttı. Etrafta olan biteni izlerken akıllı telefonunuzu kullanmayı sağlayan bu teknolojiler, ideal çözüm gibi görünüyor. Ama beyin böyle çalışmıyor.
Simons ve Chabris, "Sorun, bakmakla görmenin aynı şey olmaması. İnsanlar dikkatlerini nelerin çektiği konusunda yanlış varsayımlara sahip" diye yazdı. Geçmişte yapılan deneyler, dikkatleri dağılan kişilerin goril kıyafeti giymiş insanlar gibi belirgin şeyleri bile fark edemediğini gösterdi.
Simons ve Chabris, "Gözleri izleyen cihazlar kullanan araştırmacılar, gözümüzün tam önündeki goril kıyafetini bile fark edemediğimizi buldu. 'Dikkatsiz körlük' denen bu olgu, neyi gördüğümüzün sadece nereye baktığımıza değil dikkatimizi ne kadar yoğunlaştırdığımıza da bağlı olduğunu gösteriyor" dedi. İnternetin sunduğu araştırma olanağından çok az yazar vazgeçebilir. Zaten giyilebilir bilgisayar çağına girdik. Ama yeni teknolojiler, onları yönetebilme yeteneğimizden daha hızlı gelişiyor.
Simons ve Chabris, "Google Gözlük kullanıcıların inanılmaz şeyler yapabilmesini sağlasa da, insanın dikkatini yöneltme yeteneğini sınırsız hale getiremez" diye yazdı.
Tom Brady