Genellikle spastiklerde kas gevşetici olarak kullanılan Baclofen adlı ilaç, Avrupa'da alkolizm tedavisinde kullanılıyor. Doktorlar bilimsel deneyleri henüz bitmemiş ilacı bu amaçla kullanmanın sakıncalarına dikkat çekiyor
Alkol alma isteğini birkaç gün içinde geçiren bir hap, fikir olarak ne kadar gerçeküstüymüş gibi gözükse de Fransa'da sağlık ürünlerinin güvenliği için görevli AFSSAPS Ajansı, ülkede 20 bin alkol bağımlısının Baclofen kullandığını açıklıyor. Aşırı uyku, bulantı gibi yan etkileri yüzünden ve ilaç hakkında henüz yeterli bilimsel deneme olmadığı için insanlar bu ilaç konusunda uyarılıyor. Buna rağmen bir çok doktor Baclofen için reçete yazıyor. Psikoterapist olan Annie Rapp iki yıldır hastalarına bu ilacı verdiğini ve çoğu hastasına yardımcı olduğunu söylüyor.
KİTAPLA YAYGINLAŞTI
Paris'te eylül ayında Philippe Jaury tarafında yapılacak bir deneyle alkol bağımlılığı üstündeki başarısının kanıtlanacağını söyleyen Baclofen, normalde spastik hastalarda kas ağrısında veya kasılmasında kullanılıyor. İlacın alkol bağımlılığında kullanılmasıyla ilgili bilimsel sonuçların 2013'te yayınlanacağı vurgulanıyor. Baclofen'le ilk araştırma 1993'te ABD'de yapıldı. Fransa'da yaygınlaşması ise 2008'de kardiyolog Oliver Ameisen tarafından yayınlanan bir kitap sayesinde oldu. New York Üniversitesi'nde profesör olan Ameisen kitapta bağımlılıktan kurtulmak için her şeyi denemiş bir alkol bağımlısı olduğunu, ancak hiç bir şeyin ona yardım edemediğini yazıyordu. Bir gün David Roberts tarafından yayınlanan bir makale Ameisen'ın ilgisini çekti. Roberts bu makalede, Baclofen'in alkole bağımlı fareler üstündeki pozitif etkilerini anlatıyordu. Oliver Ameisen bunu okuduktan hemen sonra ABD'de reçetesiz satın alınabilen bu ilacı kullandığını ve 6 gün içinde alkol bağımlılığını yendiğini yazdı.
'KARACİĞER İÇİN RİSKLİ'
Türkiye'de de satılan bu ilacın alkol bağımlılığı için kullanılması henüz kabul görmüş değil. İstanbul Üniversitesi Farmakoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Aykan Canberk bu gibi ilaçların, alkolün karaciğerdeki metabolizmasını bozarak kanda istenmeyen ilaç artıklarının yükselmesine yol açtığını belirtiyor: "Bu ilaç bulantı, kusma, bağ ağrısı, ateş gibi istenmeyen etkiler yaparak alkolden uzaklaşmayı sağlayabilir. Bu tip reaksiyonlara 'Antabus' reaksiyonu diyoruz. Nasıl antibiyotik aldığınız zaman alkol almayın diyorsak, aynı şekilde bu kas gevşetici ilaç da bu etkiyi göstermiş olabilir. Kas gevşetici bir ilaçla alkolü bırakmanın, ilaç-alkol etkileşimi ile ilacın ve alkolün karaciğerde hasar yapıcı etkisini 2-3 misli artırma riski vardır." Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise aslen nörologların kullandığı bir ilaç olan Baclofen'le ilgili şunları söylüyor: Bazen kasılma bozukluğu olan hastalar da kullanır. Şu anda bireysel kullanımda. Bazı ilaçlar ilk başlangıçta iyi gelse de daha sonra bağımlılık yapıyor... Fazla miktarda alırsa felç benzeri durumlar ortaya çıkabilir. Spastiklerde kullandığımız bu ilacın alkolizmde olumlu etkisi olması sürpriz değil. Şu anda alkolizm tedavisinde kullanmıyoruz, ileride kanıtlandığı zaman kullanabiliriz. Yeni kanıtları bekliyoruz."
Didem SEYMEN-Birke TUNÇ
09.08.2011
Sabah