“Korktuğunuz şey başınıza gelecektir.”
Aşırı kıskançlık duymak, duygularınızı kontrol edememek, özgüven eksikliğinizi çözmemek korku duyduğunuz durumlara davetiye çıkarır.
Bilmenizi isterim ki;
“Aşırı kıskançlık sevgilinizi/eşinizi size bağlamaz. Size olan ilgisini ve sadakatini garanti etmez. Tam tersine kendi değersizlik duygunuzu ona yansıttığınız için onda değersizlik duygusu yaratırsınız.” Amacınız gerçekten bu mu? Cevabınız evetse lütfen aşırı derecede kıskanmaya devam edin.
Çekinme, korku, şüphe duyguları bir ilişkide paylaşımı engeller. Çünkü yargılar ve suçlamalar ile karşılaşan kişi paylaşımda bulunmaktan korkar. Kendini sizin yanınızda rahat hissetmez. Paylaşma olmadığında yabancılaşma başlar. Yabancılaşma ilişkinin kopmasını, birlikteliğin bozulmasına hizmet eder.
“AŞIRI KISKANÇLIK = ÇARESİZLİK”
Çaresizlik duygusunun boyutu büyüdükçe, yoğunluğu arttıkça artar. Kıskançlık duygusunun artması şiddet davranış kalıplarını harekete geçirir. Her konuda olduğu gibi, kıskançlık konusunda da şiddet elbette bir çözüm değildir. Daha çok sorun getirecektir. O nedenle aşırı kıskançlık gösteriyorsanız ya da eşinizden bunu görüyorsanız hiç zaman kaybetmeden bir uzmandan yardım almalısınız. Bu durum sizin için bir lük değil gerekliliktir.
“Oyun bitti mi şah da, piyon da aynı kutuya girer.”
İtalyan Atasözü
Kendine güvenen ve kendini seven insanlar diğerlerinden daha az kıskançlık gösterirler. Geçmişte terk edilen ya da ihanete uğrayan insanlar aşırı kıskanç hale gelebilir. Kıskançlık bir ilişkide partneri kontrol altında tutmanın yollarından biridir. Örneğin; birçok kadın, kocalarının bazı kişilerle görüşüp konuşmasını istemez. Bu sadece gerçekleşmesi mümkün olmayan bir şey değil, son derece can sıkıcı da olabilir. Ne yazı ki birçok kadın eşinin kendinden uzaklaşmasından korkar ve erkek arkadaşlarıyla vakit geçirdiğinde kendini baskı ve tehdit altında hisseder.
Bazı kadınlar kocalarının işlerinin bile kıskanırlar. Çünkü evde olmaz ve onlarla zaman geçirmezler. (Aynı sebepten dolayı, erkeklerde eşlerini kıskanabilir.) Peki, nedir bu akıl almaz kıskançlığı dürtüleyen şey? Tabii konumuzun başından beri söyleyip durduğum gibi ‘Özgüven eksikliği, özgüven eksikliği, özgüven eksikliği…’
“Korku, kendimize duyduğumuz güvensizlik, öfke ise korkunun savunma mekanizmasıdır.”
“Mustafa Kılınç”
Kadınlar eşleri ve partnerleri her dakika onları düşünmediğinde, kendilerini onlar kadar sevmediklerine dair inançlar oluştururlar.
Bazı kadınlar ise eşlerinin aşırı kıskançlıklarından muzdariptirler. Bazı erkekler eşlerinin her hareketini kontrol etmek isteyecektir. Eğer bir erkek karısına güvenmiyor ve sürekli ondan sevgisini kanıtlamasını istiyorsa, eninde sonunda onu kendinden uzaklaştıracaktır. Evlilik ilişkilerinde oluşan kısırdöngüler genelde evliliklerin sonlanmasına neden olur. Bazen partnerinin sürekli onu aldatmakla suçlaması, onu gerçekten böyle bir ilişki yaşamaya itecektir. Burada düşünce, eğer bedelini her durumda ödeyeceklerse, suçu işlemenin daha mantıklı gelmesidir.
“Biz hepimiz tek kanatlı melekleriz.
Ancak birbirimize sarılırsak uçabiliriz.”
Luciano De Crescenzo