Milyonlarca kişi farkında olmadan uykusuz kalıyor. Araştırmalar çoğu insanın vücudunun maksimum seviyede çalışabilmesi için yedi ya da sekiz saate ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Yetersiz uyku sağlığa zarar verebiliyor ve hatta ömrü kısaltabiliyor.
Uykusuzluk, bebeklikten yaşlılığa kadar hafızayı, öğrenmeyi, yaratıcılığı, duygusal istikrarı ve fiziksel sağlığı derinden etkiliyor. Uyku uzmanları vücut mekanizmalarının bir bölümünün yetersiz uykudan olumsuz etkilendiğini söylüyor: kalp, akciğerler ve böbrekler; iştah, metabolizma ve kilo kontrolü; bağışıklık sistemi ve hastalık direnci; ağrı hassasiyeti; tepki süresi; ruh hali ve beyin fonksiyonu.
Maryland'deki Ulusal Sağlık Enstitüsü'nden Dr. Michael J. Twery, "Uyku vücudumuzdaki neredeyse her dokuyu etkiliyor" diyor. Beyne yeterli miktarda gıdanın tüketildiğini söyleyen leptin hormonu, uykusuzluk çekenlerde en düşük seviyedeyken, iştah açan ghrelin hormonu en yüksek seviyelerde. Dahası , uyku sorunu yaşandığında metabolizma yavaşlıyor; egzersizi artırıp alınan kalori miktarını azaltmayınca, bu yavaşlama bir sene içinde dört kiloya kadar kilo artışına yol açabiliyor. Gecede altı saatten az uyuyanlarda kalp-damar hastalıkları ve felç riski daha yüksek. Bir gece uykusuz kalmak bile tansiyon hastalarının kan basıncının gün boyu yüksek olmasına yol açabiliyor. Yetersiz uyku atardamarların kireçlenmesine kalp kriziyle bağlantılı iltihabi faktörlerin artmasına yol açıyor. (Fazla uyumak da riskli. Gecede dokuz saatten fazla uyuyan kadınlarda kalp krizi oranının daha yüksek olduğu görüldü.) Kanser riski de uykuyla bağlantılı olabilir.
Japonya'da yaşları 40 ila 79 arasında değişen 24 binden fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma geceleri altı saatten az uyuyanlar, daha uzun süre uyuyan kadınlara kıyasla göğüs kanserine yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı.
Harvard Tıp Okulu'ndan Eva S. Schernhammer, uyku hormonu melatoninle artmış göğüs kanseri riski arasında bir bağlantı buldu. Ohio, Cleveland'daki Case Western Reserve Üniversitesi'nde bin 240 kişi üzerinde yapılan bir araştırma, geceleri altı saatten az uyuyanlarda kötü huylu kolon poliplerinin görülme riskinin daha yüksek olduğunu keşfetti. Vücut, uyku sırasında enfeksiyonlarla mücadele eden ve büyümeyi hızlandırıp hasar görmüş hücreleri tamir eden hormonlar da üretiyor.
New York Üniversitesi'ne bağlı olarak çalışan psikiyatri uzmanı Vatsal G. Thakkar, kısa süre önce yetersiz uykuyu hatalı bir dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu teşhisiyle ilişkilendiren kanıtlardan bahsetti. Bir çalışmada, uyku sorunu yaşayan çocukların yüzde 28'i hastalık belirtisi taşıyordu ama hasta değildi. Ancak uyku yetersizliğinin en sinsi etkileri arasında öğrenme, hafıza, karar verme ve problem çözme gibi zihin süreçlerini içeriyor. Uyku sırasında beyne yeni öğrenme ve hafıza rotaları işleniyor ve bu rotaların en iyi şekilde çalışması için, yeterli miktarda uyku gerekiyor.
Muayene sırasında doktorunuza ne kadar uyuduğunuzdan ve uyku kalitenizden bahsedin.
Dürüst olun: Uyku süresi ve kalitesi, sağlığınız açısından tansiyon ve kolesterol seviyesi kadar önemli olabilir.
HABER KAYNAK: SABAH GAZETESİ JANE E.BRODY