İletişimi teşvik etmenin en iyi yollarından biri, diğer kişiye söylediklerini dinlemeye arzulu olduğunuzu göstermektir. Kendinize odaklanmaktan uzak durun. Karşıya odaklanın, harika sonuçlar yarattığınızı fark edeceksiniz.
Konuşmanın durumuna göre uygun olduğunuzda ilave bilgi almak veya emin olmadığınız bir noktayı aydınlatmak üzere sorular sorun.
"Tam olarak ne demek istiyorsunuz?" "Neyi kastediyor yosunuz?" bu sorular size karşınızdaki kişinin gerçek dünyasını algılamanızı sağlar. Çünkü; bildiğiniz gibi her insan özeldir. Herkesin beyni özeldir. Ve algılama filtreleri de farklıdır.
Sorulan sorarken, daima bunları teşvik edici veya tarafsız bir açıdan yönelttiğinizden emin olun. Diğer kişi, ondan şüphe ettiğiniz veya ona meydan okuduğunuz hissine kapılırsa bu iletişime yardımcı olmak yerine onu baltalar.
La Rochefoucauid diyor ki;
"Yerinde yapılan kısa bir konuşma, yersiz yapılan uzun bir konuşmadan bin defa daha etkilidir. "
İletişimi engelleyecek, dikkat dağıtan hususlara karşı duyarlı olun. Bazı kişiler sesli veya müzikli ortamlarda iletişim konusunda zorlanırlar Kişilerin meta-programlarına göre değişim gösteren etkenler ortaya çıkabilir. Sandalyenin rahatsızlığı, oturma düzeni, fiziksel dikkat dağıtıcı unsurlar, iletişimi etkiler.
Herkes kendine özgü bir yöntem ve tempoda iletişimde bulunur. Buna saygı göstermek önemlidir. Ne söyleyeceğini bildiğinizden oldukça emin olsanız dahi(!), karşınızdakinin sözünü kesmeyin ve sabırlı olun.
Benjamin Disraeli'nin dediği şey;
"Sabır, dehanın vazgeçirmez bileşenidir."