Çocuk felcine karşı yürütülen savaşın önde gelen isimleri Eylül'de Birleşmiş Milletler'de bir araya geldi ve hastalığın hâlâ görüldüğü üç ülkede (Afganistan, Pakistan ve Nijerya) virüsün kökünü kurutmak için çalışmaları hızlandırmayı taahhüt etti.
Söz konusu ülkelerdeki en büyük sıkıntının siyasi kargaşa, şiddet ve gelenekler olduğu biliniyor. Bu faktörler korunmaya muhtaç çocuk ve yetişkinlere aşıların ulaştırılmasını güçleştirebiliyor. Çocuk felci 20'nci yüzyılda tüm dünyada salgınlar halinde yayılıp her yıl yüz binlerce çocuğu ya öldürmüş ya da sakat bırakmıştı.
Hastalık bulaştı mı bir çaresi yok, ancak aşıların yardımıyla virüs gelişmiş ülkelerde ortadan kaldırıldı ve yoksul bölgelere hapsoldu. 1988'de resmi ve özel kurumlar hastalığın kökünü kurutmak için dünya çapında bir seferberlik başlattı ve çalışmalar büyük bir başarıya ulaştı. O tarihte 125'i aşkın ülkede her yıl 350 bin çocuk felç olurken bu yıl yalnızca 145 vaka rapor edildi, onlar da yukarıdaki üç ülkeyle sınırlı. Geçen yıl 80 vakanın görüldüğü Afganistan bu yıl şimdilik bu sayıyı 17'ye çekti. Pakistan da Ağustos ortası itibariyle vaka sayısını 30'a kadar indirdi, ancak aşı çalışmalarını casusluk faaliyetlerine kılıf olarak gören Taliban ve Müslüman din önderlerinin muhalefeti güçlüklere neden oluyor. Nijerya'da da 2010 itibariyle vakalar azalmıştı, fakat sonra yine artarak bu yıl 84'e çıktı; bunların çoğu militan grupların savaştığı, insanların Batılı aşılara güvenmediği bölgelerde görüldü.
BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon, bu yıl hastalığa son verilmesini öncelikli konular içinde ilk sıraya koyacağını ve BM kurumlarını devreye sokacağını belirtti. Çocukları bulaşıcı hastalıklara karşı koruma seferberliğinin can alıcı bir ayağı olarak artık çocuk felcini tamamen yok etmeliyiz.
The New York Times