4 Kasım 2010
Denizanalarında bulunan fosforlu hücrelerin insan vücudundaki kanserli hücrelere ‘ışık’ tutabilmesi, uzmanlara göre hastalığın teşhisinde çığır açabilecek önemde.
İNGİLİZ bilim insanları, denizanalarında bulunan ve ışıldayan hücrelerin, kanser hastalığının ilk evrelerinde teşhis edilmesine yardımcı olabileceğini açıkladı. Bilim insanlarına göre, bu yöntem başarılı tedavi için ilk aşamalarında teşhis edilmesi tayin edici önemde olan kanser hastalığının teşhisinde çığır açabilecek önemde.
‘IŞILDAYAN' HÜCRELER
York Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, denizanalarının karanlıkta ışık saçabilmelerine imkan tanıyan aydınlık hücrelerin, özel bir kamera ile birlikte, vücudun iç bölgelerinde yuvalanmış olan kanserli hücrelerin görüntülenmesini sağlayabileceğini belirtiyorlar.
Araştırmanın başındaki Profesör Norman Maitland, denizanalarındaki ışınır hücreleri insanda kanserli hücrelerin bulunduğu yerlere enjekte için bir yöntem geliştirdiklerini söyledi. Maitland fosforlu hücrelerin aydınlatması sayesinde özel kameraların tümörün nerede olduğunu ortaya çıkarabildiğini de belirtti. Vücudun farklı yerlerine çok küçük miktarlarda yayılmış olan kanserli hücreler, geleneksel tarama yöntemleriyle erken aşamalarda çoğunlukla fark edilemediğinden teşhiste geç kalınabiliyor.