Mustafa Kılınç ile Bilinçaltı Değişim Programları
Haftanın Sözü
İnsan düşündüğü kadar güçlü inandığı kadar değerlidir.
NLP DAP
NLP DAP MUSTAFA KILINÇ İLE SERTİFİKALI NLP PROGRAMLARI
Mustafa Kılınç'ın Eserleri
Mustafa Kılınç Eserleri

Düşünce Gücüyle SMS Atın

Google Glass'ın programlama kodunu inceleyen mühendisler geçen ay, insanların giyilebilir bilgisayarlarla tek bir sözcük söylemek zorunda kalmadan iletişim kurabilmesinin gizli örneklerini keşfetti. Gözlük bir baş işaretiyle açılıp kapatılabiliyor. Bir kez göz kırparak, gözlüğe fotoğraf çekme komutu verebiliyoruz. Ama bir süre sonra bu vücut hareketleri bile gerekli olmayabilir. Yakında akıllı telefonlar ve bilgisayarlarla sadece beynimizi kullanarak iletişim kurabiliriz. Birkaç yıl içinde, evdeki ışıkları sadece bunu yapmayı düşünerek açabilir veya akıllı telefonu cebimizden bile çıkarmadan e-posta gönderebiliriz. Daha da ileride, robot asistanımız susadığımızı anladığı için bir bardak limonatayla yanımızda belirecek.

Massachusetts teknoloji Enstitüsü'nün bilim ve teknoloji dergisi MIt technology Review'in Nisan sayısında yayınlanan makaleye göre, Samsung Yeni teknolojiler Laboratuvarı'ndaki araştırmacılar kayak şapkasını andıran, izleme elektrotlarıyla kaplı bir başlık yardımıyla kontrol edilebilen tabletler deniyor. Genelde beyin bilgisayar ara yüzü adıyla bilinen bu teknoloji, felçli ve engelli insanların sadece bu eylemleri düşünerek bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi ve robot kollarını kontrol edebilmesi için tasarlandı. Bu teknolojiler yakında tüketici elektroniğine de uygulanabilir. Beyin okuyan ve insanların kolay oyunlar oynamasını veya fare imlecini ekranda hareket ettirmesini sağlayan bazı basit ürünler zaten mevcut.

California merkezli NeuroSky şirketi geçenlerde, beyin dalgalarındaki küçük değişiklikleri izleyebilen ve insanların bilgisayarlarda ve akıllı telefonlarda odaklanma temelli oyunlar oynamasına olanak tanıyan, Bluetooth bağlantılı bir kulaklık çıkardı. Bunlar arasında zombi kovalama, okçuluk ve kurşunlardan kaçma gibi oyunlar var. tüm bu uygulamalar beynimizi kumanda kolu gibi kullanıyor.

Emotiv adlı başka bir şirket de düşüncelerimiz, duygularımız ve yüz ifadelerimizle bağlantılı beyin dalgalarını okuyan bir kulaklık çıkardı. Cihaz tetris benzeri oyunlar oynamak veya anahtar kelimelerle araştırma yapmak yerine hissedilen duyguları düşünerek, Flickr'da fotoğraf aramak için kullanılabiliyor. Hafif ve kablosuz kafa bandı Muse, insanları bir ekrandaki görüntülere bakmaya zorlayarak beyinlerine egzersiz yaptıran bir uygulamayla bağlantı kurabiliyor. Otomobil üreticileri, direksiyon başındaki insanların uyuyakaldığını belirleyip direksiyonu titreterek onları uyandıran teknolojileri araştırıyor.

Sinir bilimci John Donoghue, "Mevcut beyin teknolojileri, bir futbol stadyumundaki konuşmaları keşif balonundan dinlemeye benziyor. Günümüzde beyinde neler olduğunu gerçekten anlayabilmek için, beyne cerrahi operasyonla bir dizi algılayıcı yerleştirmelisiniz" diyor. Bir başka ifadeyle, şu anda beyne girebilmek için hâlâ kafamızda çip olması gerek.

Donoghue öncülüğünde geçen yıl yürütülen BrainGate adlı proje, tam felçli iki kişinin beyin faaliyetlerine yanıt veren bir bilgisayar yardımıyla bir robot kolunu kullanmasını sağladı. 15 yıldır kollarını kullanamayan bir kadın, bir kahve şişesini tutabildi ve robot kolunun hareketlerini hayal ederek kendisine kahve koydu. Ancak kafanın içindeki çip yakında tarihe karışabilir.

Obama yönetiminin bu yıl başlattığı Brain Activity Map (Beyin Faaliyetleri Haritası) adlı proje, beynin kapsamlı bir haritasını çıkarmayı amaçlıyor. Kavli Vakfı'nın bilim programları başkan yardımcısı ve moleküler biyolog Miyoung Chun, bu proje üzerinde çalışıyor.

Chun beynin tam haritasının çıkarılmasının on yılı bulacağını söylese de, şirketler iki yıl içinde yeni tür beyin bilgisayar arayüzü ürünleri çıkarabilir. Chun "Beyin Faaliyetleri Haritası, donanım şirketlerine akıllı telefon ve tablet kullanımımızı değiştiren birçok yeni araç sunacak. Bu proje robot protezlerden sinirsel protezlere ve yakın gelecekte TV kanalını düşünce gücüyle değiştirdiğimizde tarihe karışabilecek uzaktan kumandalara kadar birçok alanda devrim yaratacak" diyor. Ama ele alınması gereken bazı sorunlar var. Muse'ün web sitesinde, müşterileri bu cihazın insanın kafasındaki düşünceleri çekemeyeceği konusunda ikna etmek için bir paragraf ayrılmış. Beyin okuma alanındaki ilerlemeler hızlansa bile yeni sorunlar çıkacağını söyleyen Donoghue, "Bir restoranda az pişmiş biftek yemeyi düşünmem, bu yemeği gerçekten de istediğim anlamına gelmez" diyor.

NLP Haberleri
Mustafa Kılınç Biyografisi
REİKİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI
NLP DAP
Dailymotion
Nlpdap
40 Arena
Youtube