40 milyonun üzerinde Amerikalı, kalp hastalıklarını önlemek için her gün aspirin içiyor. Kanser riskini azalttığıyla ilgili yeni bulgular dışında, pek çok kişi aspirinin artılarını ve eksilerini yeniden değerlendiriyor. Altı ay önce 31 yaşındaki iki çocuk annesi Vanessa Brannan kolon kanseri olduğunu öğrendi. Brannan aynı zamanda diğer kanser risklerini artıran ve genetik olan Lynch sendromundan da muzdaripti.
İngiltere'de yapılan bir araştırmada, iki yıl boyunca aspirin kullanan Lynch sendromlu kişilerde kolon kanseri riskinin yarı yarıya azaldığı görüldü. Buna karşın doktorlar bu hastaların ya da herhangi bir kişinin ne kadar aspirin alması gerektiğini bilmiyor. Brannan günde 325 miligram aspirin alıyor, ancak İngiltere'deki araştırmaya katılan hastalar bunun iki katını alıyordu. Brannan'ın doktoru ise 81 miligramlık bir bebek aspirini almasını önermişti. Brannan, "Mümkün olduğu kadar çok aspirin almamın doğru olacağına karar verdik. Çünkü yüksek dozların işe yaradığı kanıtlandı" diyor.
Belirsizliklerle boğuşan tek kanser hastası o değil. Her gün aspirin almanın kansere olan etkisi üzerine yapılan araştırmalar, halen emekleme aşamasında. Araştırmacılar artık düşük dozda aspirinin de her gün alındığı takdirde işe yarayabileceğini düşünüyor. ABD'de yapılan klinik testler, gün aşırı alınan aspirinin kanser oranları açısından hiçbir etkisi olmadığını gösterdi. Aspirine olan ilgiyi, Oxford Üniversitesi'nde yapılan ve geçen ay Lancet dergisinde yayımlanan bir araştırma tetikledi. Araştırmaya göre yalnızca üç yıl boyunca her gün aspirin kullananlarda kanser riski, aspirin almayanlara kıyasla yüzde 25 daha azdı. Altı buçuk yıl sonra, kanserin yayılma riski yüzde 36, kolon ve prostat kanseri riski yüzde 46 azalmıştı.
Araştırmalar yemek borusu kanserlerinde de azalma olduğunu gösteriyor ve diğer kanser türlerinin de önlenebileceğine işaret ediyordu. Aspirinin "yangı"yı dindirmesi ve COX- 2 enzimini bastırması yüzünden kansere karşı da etkili olduğu düşünülüyor. Yangının kanserli hücrelerin oluşumunda rol oynadığı düşünülüyor ve COX-2'nin de tümörlerin büyümesine neden olduğu biliniyor.
Ancak sağlık uzmanları ölümcül olabilecek mide kanaması, ülser ve felç risklerini artırdığından aspirin hakkında endişe taşıyor. Archives of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, aspirin 162 kişinin birinde kalp krizini önlerken, ikisinde ciddi kanamalara yol açıyor. Houston'daki M.D. Anderson Kanser Merkezi'nden Doktor Scott Kopetz, "Bu araştırmalar kusursuz değil. Biz bu durumda, 'Bekleyin, 15 yıllık bir çalışma yapacağız' mı demeliyiz? Yoksa, 'Bu veriler gerçekten çok ilginç ve yararlı. Kanser riski olan hasta açısından bunu göz önünde bulundurmalıyız' mı demeliyiz?" diye soruyor.
16.04.2012
Sabah – The New York Times