“21.yy kolektif liderliğinde, geleceği şimdi de kurgulama ve farklı senaryoları hayal edebilme yeteneği hayati önemi olan öngörü kalitesidir.”
“Mustafa Kılınç”
Liderlik, bir grup insanı belli amaçlar doğrultusunda harekete geçirme sürecidir. Liderin bunu başarılı bir şekilde yapması için, bu sürecin iki yönünü oluşturan işe önem vermesi gerekmektedir.
Değişen dünya ve artan rekabet koşullarında liderin, ekibinin performansını en üst seviyeye çıkarması, artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Liderin bunu baskı veya korkuyu kullanarak yapması mümkün değildir. Günümüzde liderler, ekibi ile empati geliştirerek, onların dünyasını anlamaya çaba göstererek ve sürekli iletişimle onları hedefler doğrultusunda hareket etmek için yönlendirebilir.
Diğer yandan lider, işe yönelik olarak da akıllıca hareket etmeli, gelişmeleri takip edip kendi örgütünde buna uymayan yönleri kısa sürede tespit ederek, değişime ayak uydurabilmelidir. Lider, işe yönelik amaçların belirlenmesi ve uzun vadeli düşünebilmesi için bir vizyona sahip olmalı ve bu vizyon, ekip tarafından da paylaşılmalıdır.
Buna göre etkin liderliğin şu yönleri içermesi gerekmektedir:
NLP anlayışı doğrultusunda etkin lideri ortaya çıkaracak modelin, aynı zamanda örgüt ve örgüt üyelerini de kapsaması gerekmektedir. Lideri izleyicilerinden ve içinde bulunduğu ortamdan bağımsız düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle oluşturulacak “Etkin Liderlik Modeli”nin liderin yönlendirme ve etkileme gücünü üst düzeye çekmesinin yanında, aynı zamanda örgütteki yönetim anlayışına da yeni bir bakış açısı sağlaması, oluşturulacak modelin işlerliğini arttıracaktır.
Bu açıdan düşünüldüğünde “Etkin Liderlik Modeli”nin Öğrenen Organizasyonlar Yaklaşımının beş disiplini üzerine kurulması ve bu disiplinler çerçevesinde liderin NLP anlayışı doğrultusunda yapabileceklerinin tartışılması uygun bir çerçeve oluşturmaktadır. Bu çerçeve uygulamakta olduğum siyasi koçluk programının da temelidir.
Öğrenen Organizasyonlar Yaklaşımı, insanın büyük bir potansiyele sahip olduğunu, ancak bunu ortaya çıkaramadığını savunmaktadır. Kişilerin sahip olduğu bu potansiyel, kişisel gelişimleri desteklenerek ortaya çıkarılabilir, açığa çıkan enerji takım çalışmasına yansıyarak sinerji oluşur ve ortaya büyük bir güç çıkar. Hem NLP, hem de Öğrenen Organizasyonlar Yaklaşımının ortak amacının insanların kullanmadığı potansiyellerini ortaya çıkarmak olduğu göz önünde tutulduğunda, NLP anlayışı çerçevesinde “Etkin Liderlik Modeli”nin oluşturulması için Öğrenen Organizasyonların beş disiplinin çok uygun bir zemin olduğu anlaşılabilir. Bu beş disiplin şunlardır:
İSTE SENİN OLSUN!