Uyumun olmaması da ayrıca bir stres kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Uyumlaştırma aşağıdaki üç durumun varlığına bağlıdır:
Bireylerarası ilişkiler: Örgütteki bireyin diğerleri tarafından tanınması ve kabul edilmesi halinde olumlu ilişkiler, olumlu örgütsel ortamlar çıkartarak iş görenlerin topyekün sağlıklı olmalarında önemli bir rol oynar.
Örgütte olumlu ilişkilerin gerekliliğinin yanında, örgütlerde bireyler arasında tahammül edilemez ilişkilerin gelişmesine de rastlanmaktadır. Bu durumda herkes kendisi için yaşar. Stres çıkartıcı bu ortamları genelde, işsizliğin yaygın olduğu ekonomik kriz dönemlerinde daha sık rastlanır.
Bireylerarası ilişkilerde belirleyici olan en önemli öğe liderlik stilidir. Yakından kontrolün ve baskının bulunduğu ortamlarda bireylerarası ilişkilerin, demokratik ortamlardan farklı olacağı açıktır.
Yaklaşım her şeydir.
Bireylerarası rekabet: Bütün örgütlerin, para, terfi ve başka konularda sınırları vardır. Örgütte bu sınırlı olanaklara ulaşabilmek için bireyler birbirleriyle rekabet ederler. Bu rekabet önemli bir stres kaynağıdır.
Bir yarışmada her zaman bir kazananın bir de kaybedenin olması normaldir. Zaferin bedeli çoğu zaman bireye oldukça pahalıya malolmaktadır.
“Rekabet dediğimiz şey; genlerimizden gelen ve hayatta kalmamız için hareket etmemizi sağlayan dürtüdür.”
NLP Lideri
Rekabet bireyi gelişmeye yöneltir. Fakat aşırı rekabet, örgütü yaşanmaz hale getirebilir. Bu durumda bireyler birbirleriyle çatışırken, sağ kalan yalnızca örgüt mü olacaktır?
Her şey gönlünüzce olsun. Sevgilerimle.