Bir kişinin kendi deneyimini tanımlarken kullandığı sözcükleri, özellikle de fiilleri, sıfatları ve zarfları dinlemek gerekir. Bunlar dilbilgisinde ‘yüklem’ dediğimiz şeye işaret eder. ‘Görsel kişi’ kendi kararını tanımlarken görmek, bakmak, görünmek, izlemek, seyretmek, parlak, net, odaklanma vb. gibi sözcükler kullanır. ‘İşitsel kişi’ duymak, söylemek, anlatmak, konuşmak, tartışmak, şarkı söylemek, ton, çan ve zil gibi sözcükleri kullanır. ‘Duygusal kişi’ hissetmek, anlamak, dengelemek, direnmek, sıcak, düzgün, yumuşak, sert ve katı gibi sözcükler kullanır. ‘Mantıklı kişi’ ise düşünmek, anlamak, deneyimlemek, öğrenmek, süreç karar vermek, motive etmek, hayal etmek ve göstermek gibi belirsiz yüklemler kullanır. Deneyimini anlatan bir kişinin kullandığı sözcükleri dikkatle dinleyerek o deneyimi kendi içinde nasıl temsil ettiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca sesinin tonuna ve hızına kulak verin. Görsel kişiler yüksek tonlu ve hızlı konuşma eğilimindedir. Tamamen ters kutupta ise alçak tonlu ve yavaş konuşan dokunsal kişiler bulunur. İşitsel kişiler ritimli konuşurlar ve ses tonlarını değiştirirler. Mantıklı kişiler monoton bir şekilde sabit hızda konuşurlar. Başka göstergeler de vardır, ama önce bu göstergeler hakkında ustalaşmanız gerekir.
“Bir kişinin size söyleyecekleri,
en az sizin onlara söyleyecekleriniz kadar önemlidir.”
Mustafa Kılınç
Yeryüzündeki her kişi bir şeyler yaparken burada sıralayacağımız dört nedenden birine dayanır:
1) Göze
2) Kulağa
3) Duygulara veya
4) Mantığa hitap ettiği için.
Hemen herkes ilk üç nedenden birine dayalı olarak bir şeyler yaparken, çok ender kişiler dördüncü nedene dayanır. Ama çok ilginç bir olay gerçekleşmiş ve mantıklı kişiler dünyada iletişimin kontrolünü ele geçirmiştir. Bunu yaparken de basit bir sözcük kullanmışlardır. ‘Neden’ sözcüğünü. Şimdi bunun nasıl olduğunu görelim.
‘Neden’ sözcüğünü ne isterken kullanırsınız? Mantıklı bir açıklama isterken. Ama kişiler normalde mantığa dayalı işler yapmaz. Herkes bilir ki kişilerin çoğu makul veya mantıklı değildir. Kişiler göze, kulağa veya duygulara hoş geldiği için bir şeyler yapar. Ancak neden yaptıklarını tam olarak açıklayamazlar çünkü göze, kulağa veya duygulara hoş gelmiştir. Sonuçta bu kişilerin geri zekalı olduklarını düşünürsünüz.