Evet, Davranış Kalıplarını herkes Bilinçaltında kullanır. Davranış Kalıpları belli düşünce şablonlarında karar verme eğilimimizi belirler.
Örneğin, bazı şeylerin birbirine nasıl benzediğini bulma eğilimindeyseniz, yeni bir araba alırken satıcı size, arabanın şeklini motorun sesini azaltmada nasıl yardımcı olduğunu, sürüş tekniğiniz ile sarsıntı yapmadan nasıl otomatik vitesi değiştireceğinizi ve arabanın fiyatının sizin mali durumunuza uygun olarak nasıl taksitlendirebileceğini gösterebiliyorsa satıcının sizi ikna etmesi kolaydır.
Fakat farklılıkları ya da çatışma içinde olan şeyleri bulma eğilimindeyseniz, bu sefer satıcı; baktığınız araba ile daha az çekici olan arabayı sürekli karşılaştırır ve size farklılıkları, o arabanın hangi yönlerden daha iyi olduğunu gösterir. Fiyat farklılığı, güvenlik özellikleri vb. ama her zaman almayı bile düşünmediğiniz diğer arabayla karşılaştırma içinde yaparak size farklılıkçı bir davranış kalıbı sunar. Oysaki araba aynı araba. Arabayı farklı tanıtan şey satıcının davranış kalıbıdır.
“Davranış Kalıpları, yaşam yolculuğunda başarının anahtarıdır.”
Mustafa Kılınç