Sözcükler aracılığı ile uyum sağlarken, şunun bilinmesi gerekir; kişilerin kullandığı kelime ya da deyimlerin kullanılması onların söylediklerinin karşı tarafça dinlenildiği ve saygı gösterildiği hissini yaratmaktadır. Bu nedenle sözcüklerle uyum sağlamak için kişinin kullandığı kelime ve deyimlerin cevaplarda tekrarlanması esastır.
İletişimde karşı tarafın kullandığı konuşma kalıplarını kullanmak uyum sağlamak açısından önemlidir. Çünkü insanlar konuşurken aynı zamanda algılama, dünyayı temsil etme biçimlerini ve beyinlerinin hangi kısmını daha çok kullandıklarının mesajını vermektedirler.
Beden dilinde, ses tonunda ve kullanılan sözcüklerde uyum sağlamak ve diğerlerinin inanç ve değerlerine saygı duymak, NLP’ de ayak uydurma olarak adlandırılır. Eşleşme olarak da adlandırılan ayak uydurma, karşısındaki insanı kendi bütünlüğü içinde anlamak ve kişinin kendi değer yargılarını ona empoze etmeye kalkışmamasıdır. Herkesin dünyayı kendi inanç ve değerlerine göre yorumladığını, kendi bütünlüğü içinde hareket ettiğini kabul etmektir. Birine ayak uydurmak onun dünyasına girme esnekliğine sahip olmayı gerektirir. Bu süreçte kişi kendi inanç ve değerlerinden veya öz varlığından herhangi bir şey kaybetmez, tam tersi başkasına uyum sağlama yeteneğine sahip olduğu için güçlü bir benlik anlayışı gelişir.
Karşıdaki insanla eşleşme yapıldığında, daha sonra onu yönlendirmek mümkün olur. Beden dili, ses tonu ve sözcüklerle karşıdaki insanla eşleştikten (ayak uydurduktan) sonra yavaş yavaş bu iç faktör değiştirilerek istenen duruma getirildiğinde, karşıdaki kişi de aynı duruma gelecektir. Böylece kişi kendi dünya modelinden çıkacaktır.
NLP’ de zihin ve bedenin uyum içinde olmasına “iç uyum” veya “bütünlük” denir. İç uyuma sahip bir kişinin beden dili, kullandığı ses tonu ve seçtiği sözcükler aynı mesajı taşır ve bir bütünlük oluşturur. Kişisel bütünlük veya tutarlılık olarak da adlandırılan bu durum başarının en önemli nedenidir. Bu kişilerin mükemmelliklerinin altında iç uyum veya kişisel bütünlüğe yaklaşmış olmaları yatmaktadır.
Beden, zihin ve ruh bir bütündür!