İlk anahtar kendimizi daha yüksek bir standartta tutmak ve bu sözü yerine getirmektir.
İkna etme ve mesaj verme sürecinde hedef noktamız kişilerin bilinçli zihinlerinden ziyade bilinçdışı zihinlerine yönelik mesaj vermek. Aynı dili konuşmak, uyum sağlamak, güven oluşturmak, ayak uydurmak ve yönlendirmek.
İnsanlar farklı farklı miktarlarda bilgi talep ederler. İnsanlara mesajını verirken ne çok fazla, ne çok az, ne de çok karmaşık bir şekilde verin.
ETKİLİ KONUŞMANIN 13 İLKESİ
1. Kime, kimlere bilgi vereceğinizi bilin.
2. İnsanlara görsel, işitsel ve dokunsal dille seslenin.
3. Hazırlık yapın ve içtenliğinizi koruyun.
4. Nerede durmanız gerektiğini konuşmaya başlamadan önce bilin.
5. Fazla detaycı olmayın. İnsanları boğarsınız.
6. Çok fazla bilgi vermeyin. Kısa, öz ve ne istediğiniz açıkça ortaya koyun.
7. TEKRARIN GÜCÜNÜ kullanın.
Sizinle rakipleriniz arasındaki en çarpıcı fark nedir? Aranızdaki kalite, hizmet, amaç, hedef, takım, referans kaynakları v.b. gibi farklılıkları gösterin. Tekrar tekrar belirtin.
Vereceğiniz mesajı tekrarlanabilir bir “slogan” haline getirin. Mesajınız bir insandan diğerine, ondan da bir başkasına dudak reklâmıyla aktarılıyor mu? Bunun için hemen mesajınızı oluşturun ve kullanın. Aldığınız geribildirimleri görünce inanın çok ama çok şaşıracaksınız.
8. Seçmenlerinizi unutmayın. Onlara mesaj verirken onları da konunuz içine çekin. Projelerinizi anlatırken onları tamamen kucaklayın. Projelerinizi görmelerini, duymalarını ve hissetmelerini sağlayın. Onları geleceğe götürün. Projelerinizle, yapacaklarınızla ve kurumunuzla yolculuğa çıkarın. Sadece “MIŞ” gibi yapmalarını sağlayın. NEDENE DEĞİL, NASILLARA ÖNCELİK VERİN!
9. Konuşmanız esnasında her zaman otoritenizi ve güvenirliliğinizi koruyun.
10. Konuşmalarınızda “TAHRİK” unsurunu hedefinize yönelik olarak bilinçli kullanın.
TAHRİK, beyinde merkezi konulara olan ilgiyi azaltır. Yan etmenlerin daha etkili hale gelmesini sağlar. Seçmenlerinizin “ANA KONULARA” yoğunlaşmasını istiyorsanız tahriki minimum seviyede tutmaya özen göstermelisiniz. Eğer yan etmenlere yoğunlaşmalarını tercih ediyorsanız fazla fark ettirmeden tahrik unsurunu ön plana çıkarmalı ve dikkati buraya çekmelisiniz.
11. Konuşmalarınızda bilinçli olarak yönlendirme yapın. Seçim kampanyasında insanların fikirlerini yönlendirebilmeniz gerekir. Amaç, karşınızdakilerin siz ve normlar arasındaki farkı düşünmesini önlemek. Eğer bu yola girerlerse iş işten geçmiş olur. Her konuşmanızda grubunuzu gözden geçirin ve sesleneceğiniz gruba göre yolunuzu çizin. Bu tavır size “Herkesten tamamen farklı olmadığınızı ancak daha profesyonel ve özel olduğunuzu” anlatır. Üstelik inandırıcıdır da!
Yaklaşımlarınızı değiştirdiğinizde elde etmek istediğiniz sonuçları da değiştirmiş olursunuz. Yönlendirmenin temeli yankıdan ibarettir. Beyinden beyine yapılan frekans yayınıdır. Onlarla aynı frekansa ayarlandığınızda istediğinizi elde etmenin hazzını yaşayacağınızı garanti ederim.
12. Konuşmalarınızda ortaya uç iddialar atmayın. Bu yaklaşım çekicilikten ziyade iticilik noktasında seçmenlerinizi tahrik eder. Örneğin; bugüne kadar kimsenin yapamadığı işsizlik sorununu kesin çözeceğiz! İyi de nasıl olacak bu? Garip iddialarınızın arkasından “Nasıl”ı gösterecek projeleriniz varsa belki etkili olabilirsiniz. Ancak yine de temkinli olmalı ve garip iddialardan kaçınmalısınız.
13. Seçmenlerinize kendinizi tanıtacak bir liste oluşturun. Listenizin temeli, “sizi seçmekle ne elde edeceklerini, neleri kazanacaklarını” kapsamalıdır. Kendinizin tanıtımını yaparken sizi seçmelerini sağlarken faydalanabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisidir.
"YÖNLENDİRMENİN TEMELİ YANKIDAN İBERETTİR"
Mustafa KILINÇ
NLP Lideri