“Yaşam bir problem çözme alıştırmasıdır.”,
M. Kılınç
İletişimde yeniden çerçevelendirmek, bir durum ya da olayı çevreleyen referansın çerçevesini, ona başka bir anlam katacak şekilde değiştirmek NLP’ de “yeniden çerçevelendirmek” olarak adlandırılır.
Başka bir ifadeyle çerçeveleme, bir olay, durum veya eylemin içeriği ya da içinde gerçekleştiği koşulların değişmesi ile daha öncekinden farklı bir anlam kazanmasıdır.
Yeniden çerçevelemek sözle ifade edilir, bazen duruma göre bu tek kelime bile olabilir.
“Yaşam durağan değildir. Zihinlerini değiştiremeyenler, düşkünler evindeki zavallılarla mezarlıktakilerdir.”
Everett Dirksen
Bir ayak sesi düşünün. Ayak sesinin ne anlama geldiğini sorsam muhtemelen; “benim için bir anlam taşımıyor” dersiniz. Kalabalık bir caddede yürüyorsanız, o kadar çok ayak sesi vardır ki, onları duyamayabilirsiniz bile. Bu durumda onlar etkili bir anlama sahip değillerdir;
fakat gece yarısı yalnız evde otururken dışarıdan ayak seslerinin geldiğini duyarsanız ne olur? Bu durumda ayak seslerinin bir anlamı var mıdır? Kesinlikle evet! Aynı sinyal (ayak sesleri), benzer durumların geçmişte size ne anlamlar ifade ettiğine bağlı olarak çok değişik anlamlara gelebilir. Geçmiş deneyiminiz, ayak sesinin kapsamını belirlemeye yardımcı olarak sizin rahatlamanıza ya da gerilmenize neden olabilir. Örneğin; ayak sesini eşinizin eve erken gelişi olarak sınıflandırabilirsiniz. Daha önce hırsızlık deneyimi geçirenler ise eve davetsiz gelen misafir olarak düşünebilirler. Bu nedenle yaşamdaki herhangi bir deneyimin anlamı, onun etrafına koyduğunuz çerçeveye bağlı olacaktır. Çerçeveyi değiştirirseniz, kapsam ve anlam anında değişecektir. Kişisel değişimin en etkili araçlarından birisi, herhangi bir deneyime en iyi çerçevenin nasıl konulacağını öğrenmektir. İşte bu süreç yeniden çerçeveleme sürecidir.
Çerçeveyi değiştirdiğinizde kapsam ve anlam değişir.
Sürekli aynı çerçeve içerisinde olan tablonun, aniden nasıl çok farklı olduğunu fark edersiniz. Çerçeve, imajın sınırlarını oluşturarak resmin belli niteliklerinin altını çizer. Düşünme tarzımız, benzer şekilde deneyimlerimizi çerçevelendirebilir. Ona belli açılardan kurgu yapabilir. Çerçevelemek, onlara anlam verebilmek için, deneyimlerimizi “bir yerlere oturtma şeklimizdir.” Kullandığımız çerçeveye bağlı olarak, aynı olayı çok farklı şekillerde yaşayabiliriz.