Zaman, hayattaki en önemli kavramlardan biridir. Kişinin dünyada yaşadığı yirmi beş-otuz bin gün içinde yapacakları ve yaptıkları çok önemlidir. Dünya üzerinde geçirilen bu zaman, aslında milyonlarca ışık yılı öteden gelen ışıklar ve kara deliklerden gelen radyo sinyalleri ile karşılaştırıldığında matematik olarak hiçbir önemi yoktur; ama kişinin yaşayacağı bu kısa zaman dilimi, kendisi için çok önemlidir.
İnsanlar yaşadığı yaşam süreci içinde öğreniyor, yapıyor, uyguluyor ve yaşıyor. Kimi işi için, kimi zirveye çıkmak için, kimi ise boş olarak bu dünyadan çeker gider.
NLP'de önemli olan, kişinin zamanı nasıl algıladığıdır. Gerçekten zamanı beyinde nasıl organize ediyor? Bazı insanlar için zaman çok önemliyken, bazıları için ise hiç önemli olmayabilir."Hiç zamanım yok" diyen bir liderin söylemek istediğiyle "zamanını boşa harcama" diyen bir ebeveynin davranışı birbirinden farklıdır. Bazıları fotokopi makinesine dönüşüyor ve fotokopi günler yaşayarak hep aynı günleri tekrar ediyorlar; bazıları ise istedikleri gibi organize ettikleri günleri yaşıyorlar. Çünkü hepsi zamanı belirli bir modelde algılıyorlar. Zamanı belirlemek için, bir takım kelimeler kullanıyoruz. Bu kelimelerin beynimizde yarattığı işlemlerde, her şey farklılaşıyor.
NLP'de kullanılan dil, düşünce sisteminde önemli bir yer tutar ve düşüncenin yapısını oluşturur. O yapıyı anlamak ve istenilen düşünce sistemlerini oluşturabilmek için, dilin yapısını ve onun beyinde nasıl algılandığının bilinmesi gerekmektedir.
Geçmiş, şimdi ve gelecek birbirinden nasıl ayrılmaktadır? Dünyada iki yıl önce neler yapılmıştır? Dün ve geçmiş, insan için neler çağrıştırmaktadır.?
"Geçmişte kaldı" , "gelecekten umutsuz" , "sonra" , "önce" ,"uzak" , "yakın", gibi zaman kavramını bildiren kelimeler düşünce sistemimizde önemli yer tutmaktadır.
NLP'de geçmişe ve şimdiye uğrayan ve sonra geleceği bağlayan yöne, zaman çizgisi denmektedir ve herkesin bir zaman çizgisi vardır. Herkesin zaman çizgisi ve zaman algılaması, kendine has ve farklıdır. O halde kişisel zaman çizgisi nedir?