Bir kişi öncelikle insanlara göre filtreleme yapabilir. Bu durumda o kişinin yaşamdaki temel ilgisi diğer insanlardır. En çok hoşlandığı konu insanlarla ilgilidir. Aile üyeleri, uzak akrabalar, tanıdıklar, yabancılar, iş arkadaşları vb. Bu ilgi sürekli insanlardan söz etmesine veya onlarla birlikte olmak istemesine yansıyabilir. Kişilere göre filtreleme yapanlar konuşurken, konuyla hiç ilgisi olmasa bile sürekli insanların isimlerini andıklarını fark edersiniz. Ayrıca bu kişilerin tercihleri, sürekli insanlarla etkileşim ihtiyacını ortaya koyan meslek seçimlerine de yansıyabilir.
Bunlar dünyanın dedikoducularıdır ve İkincil İlgi Kalıpları da bilgidir. Böyle kişiler genellikle her ailede vardır. Bir sonraki ilk aile yemeği veya toplantısında (eğer tahammül edebilirseniz) aile dedikodularını dinlemeye çalışın. Toplantı nerede olursa olsun (hatta cenaze töreni bile olabilir), insanlara göre filtreleme yapanlar hemen başkalarından söz etmeye başlar. Filanca veya falanca insanlar hakkında bir şeyleri merak ederler. Dinleyenlerin hiç tanımadığı insanların bile isimlerinden bahsederler.
Temel İlgi Kalıbınız bir başkasının kalıbı ile uyuşmuyorsa, onunla konuşmak çok sıkıcı bir hal alır. İnsanlara ilgi duyanların bilgiyi kabul etme ölçüsü hiç kuşkusuz kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Televizyonlardaki magazin programlarının da konusu insanlardır. Böyle programlar skandal ve tahrik edici malzemeler sunmada birbirleriyle yarış içindedir. Sağlıklı bir şekilde insanlara göre filtreleme yapmak normaldir ama en düzeysiz olayların sömürülmesi söz konusu olduğunda ahlaki bazı sorunlar ortaya çıkmaktadır.
Bu davranış kalıbına giren kişilere yaklaşımda en önemli unsurun ‘insan’ olduğunu bilmeniz gerekir. Kendiniz Test edin. Siz ‘insanlarla’ gerçekten ilgili misiniz? Yoksa sıradan mı?