Mustafa Kılınç ile Bilinçaltı Değişim Programları
Haftanın Sözü
İnsan düşündüğü kadar güçlü inandığı kadar değerlidir.
NLP DAP
NLP DAP MUSTAFA KILINÇ İLE SERTİFİKALI NLP PROGRAMLARI
Mustafa Kılınç'ın Eserleri
Mustafa Kılınç Eserleri

Karar Verme Etkileme ve İkna Etme Kalıplarındaki Kayıp Sır

Bütün eğitim programlarında katılımcılarımla bu kayıp sırrı paylaşırım. Şimdi de siz değerli okuyucularımla bu sırrı paylaşacağım. Bu sırrı biliyor olmak sizin diğer kişiler karşısında farklı olmanızı sağlayacak.
Kişiler genellikle ‘mantıklı’ hareket etmezler. Sadece mantıklı hareket ettiklerini zannederler. Toplum; yaptığımız ve yapacağımız her şeyin ‘mantıklı’ olduğunu düşünmemiz için bizi programlamıştır. Bir şey ya mantıklıdır, ya da değil. Söylediğiniz veya yaptığınız bir şeye tepki olarak “Hiç mantıklı değil” deyimini kaç kez duymuşsunuzdur. İnsan genellikle bu cümleyi bilinçli olarak söylemez. Sadece görsel, işitsel veya dokunsal olarak kendisine anlamlı geldiği için söyler. Pek çok kişi ‘mantıklı’ deneyiminin engel veya sınırlamalarını düşünmez. Farkında bile değildir. ‘Mantıklı’ deyimi günlük yaşantımıza öyle bir girmiş ki adeta geleneğimizin bir parçası olmuştur.

“Bir kişinin olay sonrası mantıklı açıklamalarını değil, izlediği yolu değerlendirmemiz daha iyi olur. Böylece nedenlerin analizinden çok, karar verme yeteneğini ölçebiliriz. Haklı nedenlere dayalı yanlış işler yapmak yerine yanlış nedenlere dayalı doğru işler yapmak çok daha önemlidir.”

Kayıp sırrı öğrendiğinize göre; kişilerin bu sırrı nasıl kullandıklarına birlikte bakalım. Görüntüler, sesler, hisler, tatlar, kokular ve yağ molekülleri bizim dünyayı algılamada kullandığımız filtrelerdir. Her birey kendi zihinsel filtrelerine göre ayrı bir özellik taşır. Bu özellikleri biliyor olmak bizim o kişinin dünya modeline girmemizi oldukça kolaylaştırır. Kolay yolu bilmek ve kullanmak için kişilerin özelliklerine gelelim.
Kişiler baskın olarak kullandıkları Görüntü/Ses/His durumuna göre; ‘Görsel Kişiler’, ‘İşitsel Kişiler’ ve ‘Dokunsal Kişiler’ olarak gruplanır.

“Sözler deneyimlerimizi sadece temsil etmekle kalmaz, ayı zamanda
deneyimin bazı yönlerini ön plana çıkarıp, bazılarını geri plana iterek
onları farklı algılamalara neden olacak şekilde çerçeveler de.”
Mustafa Kılınç

Görsel Kişilerin Genel Özellikleri

Görsel kişiler, dünyayı görüntüler ile algılarlar. Genellikle hızlı konuşurlar. Sık sık konudan konuya atlarlar. Konuşmalarında, “gözümün önünde”, “göz kamaştırıcı bir güzellik”, “konuya yakından bakmak” gibi görüntü tarif eden mecazlar kullanırlar. Görsel kişilerin düşünürken sık sık gözlerinin önünden imgeler geçer. Yolda yürürken bile hayaller kurduklarından sık sık sağa sola çarptıkları görülür. Yenilikçi ve yaratıcı kişilik özellikleri vardır. Bu kişilerin, masaları temiz ve her şeyi yerli yerinde, düzenli biçimde yerleştirilmiş konumdadır. Grafikerlik, sinema yönetmenliği gibi meslekleri çok iyi yapabilirler. Düzensiz konuşurlar. Düşünürken bazen gözlerinin önünden parça parça resimler, bazen ise filmler geçer. Mantıklarından çok sezgilerine güvenirler. Çevreleri tarafından sık sık hayalperest ve düzensiz olmakla suçlanırlar! Karşılarındaki kişileri dinlerken kâğıt üzerine bir şeyler karalamayı severler. İş yaşamında girişimciler, politikada veya her seviyede liderler bu gruptan çıkmaktadır. Bunların akılları hep gelecekteki olası fırsatlar ve problemler üzerinde yoğunlaşmaktadır. Olayları bir bütün olarak gördükleri için, ana ilişkilere ve bağlantılara önem verirler ve bu yüzden problemlerin nedenlerini çok hızlı görürler ve çok hızlı karar alırlar. Oldukça cesurlardır. Zihinlerindeki hayaller, onları hep bir yöne götürür. Bu nedenle arkasında bir işitsel yoksa hızlı hareket etmekten dolayı hata yapabilirler. Fikir yürütmeyi, bizzat o işi yapmaya tercih ederler. Göğsün üst kısmından nefes alıp verirler.

Görsel insanlar dünyayı görüntüler ile algılarlar.

NLP Lideri Mustafa Kılınç Diğer Yazıları
Mustafa Kılınç Biyografisi
REİKİ VE DEĞİŞİM PROGRAMLARI
NLP DAP
Dailymotion
Nlpdap
40 Arena
Youtube