Çocukların dünyaya geldikleri andan itibaren beraberlerinde getirdikleri kişilik özellikleri var mıdır? Çocuklar ailelerin çoğu zaman değiştirmek istedikleri, eleştirdikleri kişilik özelliklerinin temelini neyin oluşturduğunu NLP Uzmanları Dernek Başkanı Mustafa Kılınç ile konuştuk.
NLP Lideri Mustafa Kılınç; çocuklarımızın kişilik gelişimindeki en etkili dilimin ‘0–7’ yaş arasında olduğunun altını çizerek ‘aile ve çocuğun yetiştiği ortamın’ çocuğun kişilik yapısını oluşturan Meta Programların kodlanmasında çok önemli dedi.
Çocukların Kişilik Gelişiminde Meta Programın Rolü
Kişilerin davranışlarını, karar vermelerini, inanç ve değerlerini oluşturan kalıplara META PROGRAMI diyoruz. Kişilerin Meta Programlarını bilmek, onların karar verme, eyleme geçme, motive olma noktalarını bilmenizi sağlar.
Çocuklar kişilik oluşumlarına doğru ilerlerken güven, başarı, motivasyon, hedef, sorumluluk alma, ilişki ve iletişim kurma, sosyal ortamlarda etkili–etkisiz olma noktasında ‘iki grup’ ‘META PROGRAM’ oluştururlar. Oluşturulan Meta Programın temeli aile, çevre etkileşim alanları ve kişilerin davranış kalıplarına göre kendisini gösterir.
İçsel Referans ve Dışsal Referanslı Çocuklar
Bilmenizi isterim ki; çocuklar kişilik gelişimi sürecinde ‘İçsel Referanslı Meta Program’ ya da ‘Dışsal Refaranslı Meta Program’ olmak üzere İki programa sahip olabilirler. İçinde bulundukları meta programına göre çocukların özelliklerini şöyle belirtebiliriz.
Meta Programına Göre
İçsel Referanslı Çocukların Özellikleri
Meta Programına Göre
Dışsal Referanslı Çocukların Özellikleri
İçsel Referans ve Dışsal Referanslı Çocuklarda
Aile Davranışı Nasıl Olmalı
Çocuğun İçsel Referanslı ya da Dışsal Referanslı olmasının tek başına bir önemi yoktur. Anne–Babalar çocuklarında gözlmededikleri Meta Programa göre ‘DENGE’ yi kurmak ve çocuklarındaki Meta Programın dengeli olarak gelişimini sağlamak durumundadırlar.
Güçlü içsel referanslı olduklarında: Çocuğunda güçlü ‘içsel referans’ olduğunu gözlemleyen Anne ve Babalar, çocuklarını ‘Tek Başına’ olmaktan çıkarıp, grup ve dışsal faktörlere uyumlu hale getirmeleri ve içsel sesleriyle yalnız kalmalarına izin vermemelidir. Sadece kendi düşündüğü değil, başka insanlarında görüşlerine açık olmaları gerektiğini vurgulamalıdır. Kısmen bazı olaylarda ‘Onaylama’ işlemi yaparak baskın olan içsel referansın yerine ‘dışsal referansı’ da kullanmaya yönlendirmelidirler.
Güçlü dışsal referansa sahip olan çocuklarda: Çocuğunda güçlü ‘dışsal referansa’ sahip özellikler gören Anne–Babalar, çocuklarını onaylamaktan hemen vazgeçmelidirler. Çocuklarının kararsızlık anlarında onlara yön göstermekten uzak “Bu senin kendi kararın olmalı – Bu kouda sen kendini yeterli hissedebilirsin” gibi ifadeli kullanarak çocuğun ‘onaylanma’ ihtiyacına karşılık vermemelidirler. Çocuklarının hep dışsal faktörlerle birlikte olmalarından ziyade Tek başlarına bırakma, karar vermelerini sağlama gibi davranış kalıplarını kullanarak dışsal referans noktasından içsel referans noktasına doğru gelmelerine yardımcı olmak aileler için bir lük değil, olmazsa olmaz bir gerekliliktir.
Dengeli Olmak
Aileler kişilik gelişimi yolculuğunda çocuklarındaki içsel referans ve dışsal referans davranış kalıplarındaki dengeyi sağlayamadıklarında; kararsız, onay peşinde koşan, özgüven sorunu olan, kendi kendine kavga eden, sadece konuşan, ancak iş konuştuklarını yapmaya geldiğinde ise harekete geçemeyen, geçmişinden kopamayan, sürekli geçmişin ve gelecekteki şüphelerin düşünce kodundan çıkamayan bir çocuk yetiştirirler. Tek başına hiçbir meta program iyi ya da kötü değildir. Onları başarılı hale getiren kişilerin içsel ve zihinsel barkodlarındaki uyumdur.
Denge Sağlanmamışsa
Çocuklarının kişilik gelişimlerinde gerekli dengeyi sağlayamayan Anne ve Babalar çocuklarından bekledikleri başarı, güven, motivasyon, sorumluluk gibi davranışları bulamazlar.
Suçlamak Sorunları Çözmez
Çocukların kişilik gelişimleri sonucunda istediğini bulamayan Aileler, genellikle çocuklarının ‘Kendileri gibi olmadığı’ ‘Sorumluluklarını yeterince yerine getirmediği’ ‘Kendine güvenmedikleri’ için suçlamayı tercih ederler oysaki Anne ve Babalar bilmelidirler ki; çocuklarının davranış kalıbı ‘BİLİNÇALTI BARKOD’ olarak kodlanmıştır. Ne kadar suçlarsanız suçlayın, ne kadar söylerseniz söyleyin hiçbir işe yaramadığını göreceksiniz. Böyle durumlarda meta programların yeniden çerçevelendirilip bilinçaltına kodlanması gerekmektedir.
Dengeli Meta Program = Geleceğe Giden Yol
Çocuklarda içsel referans ve dışsal referans meta programlarının dengeli olması geleceğe giden yolda; Karar verme, Özgüvenli olma, Sakin ve Uyumlu olma, Etkin ilişki ve iletişim kurma, İyi bir dinleyici olma, Motivasyonlu olma, Sorumluluk alma ve Hedef belirleyebilme, Düşüncelerini ve Duygularını yönetebilme gücüne sahip olma imkanı verir.
Bilenizi isterim ki;
“Ebeveynlerle çocukları arasında çekişmelerin ana nedeni; anne ve babaların beklentilerini gerçeklşetirmede başarısız kalan çocukların duydukları kızgınlıktır.”
M. Kılınç
Sizde çocuğunuza geleceğe giden yolda güven ve başarı vermek istiyorsanız dengeli olun, dengeyi kurun. Çünkü
“Ebeveyn olmak bir yetişkinin üstlenebileceği en derin sorumluluktur.
M. Kılınç
Röportaj: Editör
NLP Haber