“İnsanın mutluluğu ya da mutsuzluğu kazandığı altın ya da eşyayla bağlantılı değildir. Mutluluk ya da üzüntü kişinin ruhundadır. Bilge bir kişi her yerde evindeymiş gibi hisseder. Evrenin tümü onurlu bir ruhun evidir.”
Democritus
Bu tip sabotaj basit bir korku mesajı içerir; "Ben senin olduğundan daha fazlasını olabileceğini gerçekten düşünmüyorum. Kendini başarısızlığa doğru itiyorsun. Olduğun yerde kal, yoksa canın yanacak. Çok yükseğe tırmanırsan düşüp kendini ve sahip olduğun her şeyi mahvedebilirsin. Kafanda çok yüksek idealler oluşturmamalısın. Burada benimle kal ve benim güvencem altında ol. Dışarıda gerçekten zor bir dünya var, özellikle şimdi, hem sen bu güne kadar ne yaptın ki?
Aşırı korumacılar özellikle çok tehlikelidirler; çünkü yöntemleri hemen hemen görünmezdir. Çok seviyor gibi görünürler, çok iyi niyetli görünürler ve etkileri de özellikle çok güçlü olabilir, çünkü güvendiğiniz kişilerdir onlar. Paylaşmak istedikleri "akıl" sevgi ve ilgi adı altında verilir ve hele de kendinizden tam emin değilseniz bununla savaşmak çok güçtür.
Evet, denemek ve başaramamak acı verebilir, ama bu onur duyulacak bir girişimdir ve başarısızlıktan korkmamak gerekir. Kısacası, sizin gerçek benliğinize dönüş yolculuğunuz da sadece başarı ile sonuçlanacak bir girişim değil, kendinizi itirazcılardan çalın ve yapmanız gereken neyse onu yapın. Şefkat, sevgi, ilgi korumalarına karşı uyanık olun. Tüm bunların çemberinizi daraltmasına izin vermeyin. Bütün bunları kendiniz için yapın...
İnsan olarak büyümenin birinci yolunun başarısızlıklar ve hatalar olduğunu biliyoruz. Başarısızlık, başarıya giden otoyoldur. Başarısızlığın temeli nasıl kazanacağını öğrenmekten geçer. İyi ebeveynler mükemmel başarısızlıkları ödüllendirenlerdir. Çocuklarımız, dostlarımızı ve aile üyelerimizi maksimum çaba sarf ederek sürekli korumak yerine; bir hata yaptıklarında neyi yanlış yaptıklarını öğrenmelerine yardımcı olun. Ve asla olumsuz ya da tenkit edeci bir dil kullanmayın. Kişileri, özellikle çocukları azarlamak, içlerine doğru büzülmelerine sebep olur. Onların yaratıcılık ışıklarını söndürür. Korumak duygu ve davranışlarını artırmak yerine güven duygularını artırmamız gerekir. “İnsanlar sana güven duymazlarsa arkandan gelmezler.” Diyen liderlik kuralını bir düşünün lütfen. Bir kere ve tam olarak ebeveynliğin birinci görevi, insani güven oluşturmaktır. Her tür korumadan daha güçlü ve gerekli olan budur.
Güven; tüm ilişkilerin temel taşıdır. Biri sana yardım elini uzatmadan sen onun yüreğine dokunmalısın. Ve birinin yüreğine dokunmanın tek yolu onda güven yaratmaktan geçer. Koruyucu bir güç olmak yerine güven kazanın. Aile bireylerine ya da çevrenizdeki iletişimde bulunduğunuz diğer kişilere verdiğiniz sözleri tutarak, taahhütleri yerine getirerek başlayabilirsiniz. Tabi bu arada kendi kendine verdiğiniz sözleri de tutmanızı hatırlatmak isterim. Kendinize verdiğiniz sözler ise kendine olan güveni oluşturarak kendi karakterini zenginleştirir.