AA 09 Haziran 2010 Çarşamba
Hem halkın gıda sağılığını hem de şirketlerin maliyetini azaltacak çözümü lise öğrencisi Burak Ustaoğlu buldu.
Ankara'da 17 yaşındaki lise öğrencisi, çabuk bozulabilen gıdaların taşındığı tırların soğutma sistemlerindeki elektrik maliyetini ortadan kaldıran proje hazırladı.
Çağlayan Anadolu Lisesi öğrencisi Burak Ustaoğlu (17), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çabuk bozulabilen gıdaların taşındığı tırların soğutma sistemlerinin çalışması için araç motorunun sürekli çalışarak akünün şarj edilmesi gerektiğini, elde edilen elektriğin tırın ihtiyaç duyulan diğer alanlarında da kullanılabileceğini söyledi.
ELEKTRİKTEN TASARRUF
Bunun yüksek maliyeti bulunduğunu, hazırladığı projeyle soğutma sistemleri için yedek bir enerji kaynağının devreye gireceğini ifade eden Ustaoğlu, projeyle tırların soğutma sistemlerindeki elektrik maliyetini sıfıra indirerek elektrik tasarrufu sağlamayı amaçladığını bildirdi.
Projesinin temelinin, statik ortamdaki havayı kinetik enerjiye çevirmeye dayandığını anlatan Ustaoğlu, şöyle konuştu:
GIDALARI SOĞUTUYOR
''Bunu, hiçbir maliyeti olmayan sürtünme kuvvetiyle yapacağız. Projeyle, tırımızın altına yüksek türbülanslı hava toplarıyla alternatörler bağlıyoruz. Bunu pervane gibi düşünebiliriz. Tırın hareket etmesiyle pervane döndükçe enerji elde ediyoruz. Tırın arkasına koyduğumuz kondansatörlerde de buradan elde ettiğimiz yüksek miktarda enerjiyi depoluyoruz. Bu elektrik de doğrudan soğutucuya gidiyor. Projem aerodinamik yapısı olmayan tren, gemi, uçak gibi araçlarda da uygulanabilir.''
Herhangi bir alanda enerjiyi üretmek için sabit alanlar gerektiğini vurgulayan Ustaoğlu, bu sabit alanlarda enerjiyi depolamanın da bir maliyet olduğunu söyledi.
Her üretilen enerjinin elde edilebilmesi için, termik santrallerde de olduğu gibi, belli oranda yine enerji harcamak gerektiğini bildiren Ustaoğlu, ancak projede enerjiyi depolamak için enerji tüketilmesi gerekmediğini ifade etti. Dedi.
Bugün elektrikle çalışan araba üretimine de başlandığını hatırlatan Ustaoğlu, şunları kaydetti:
''Bundan kısa süre sonra benzin ofisleri yerine elektrik ofisleri açılacak. İnsanlar birbirine elektrik satacak. Projemin, gelecekte de kullanabilirliği yüksek çok önemli bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Projem işletme aşamasına geçirildiğinde kurumsal şirketlerin ve bilim insanlarının kaynaklarıyla entegre olarak ekonomik ve ergonomik hale getirilebilir. Böylece sonsuz bedava enerji üretilebilir.''
Projesi için Ar-Ge çalışmalarına devam edeceğini bildiren Burak Ustaoğlu, bu çalışmaları daha hızlı ve etkin hale getirmek için büyük firmalardan destek beklediğini kaydetti.