Bilim insanları ile farklı ülkelerden 200 gönüllü MS hastası ilk büyük klinik deney için hazır... 27 milyon liralık bütçe ayrılan deneyde, kök hücre tedavisiyle hastalığın verdiği zararların ortadan kaldırılacağı tahmin ediliyor.
Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, multipl skleroz (MS) hastalarına uygulanması planlanan devrim niteliğindeki kök hücre tedavisi için ilk büyük klinik deneye yıl sonunda başlayacaklarını açıkladı. İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Imperial College başta olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerindeki üniversitelerinde gerçekleştirilecek deneye, farklı ülkelerden 200 gönüllü MS hastası katılacak. Araştırmacılar hastalardan alacakları kemik iliğini laboratuvar ortamında büyüterek tekrar hastanın kanına tekrar enjekte edecek. Böylece kök hücrelerin beyne ilerleyerek MS'in verdiği zararları ortadan kaldıracağı tahmin ediliyor. 10 milyon pound (27 milyon TL) bütçe ayrılan araştırmanın finansmanının 1 milyon poundluk kısmı İngiliz MS Derneği ve İngiliz Kök Hücre Vakfı tarafından karşılanacak.
'ARAŞTIRMA SÜRESİ İNİYOR'
MS Derneği'nden Dr. Doug Brown, "Daha önceki deneyler kök hücrelerin MS tedavisindeki potansiyelini gözler önüne serdi ama işe yarayıp yaramadığı henüz kanıtlanmadı. Bunun geniş kapsamlı bir deneyle kanıtlanması gerekiyor" diye konuştu. Araştırmayı yürütecek olan Imperial College'dan Dr. Paolo Muraro ise, "İlk defa dünyanın dört bir yanından araştırmacı, bu kadar büyük bir MS deneyi için bir araya geliyor. El birliğiyle onlarca yıl sürecek araştırma süresini birkaç yıla indirebileceğiz" dedi. MS hastalığına bağışıklık sisteminin vücuda saldırarak beyin ve sinir hücrelerinde bulunan miyelin isimli maddeye zarar vermesi yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan ve merkezi sinir sistemini etkileyen MS, hastaları felçli bırakabiliyor.
31/07/2011
Sabah / DIŞ HABERLER