“Sonuçlar üzerine odaklanan liderler yaratıcı ve etkilidir.”
“Mustafa Kılınç”
Planlama ve hedef belirleme, herhalde gündemimizin her zaman üst sıralarında yer alır. Çoğumuz planlamayı bir yatırım olarak görürüz. Bu yatırım için harcanan zaman ve çekilen zahmet, genellikle iyi bir şekilde ödenir. Bir telefon konuşmasından ya da kısa bir kişisel görüşmeden ne elde etmek istediğiniz ve bunu en iyi şekilde nasıl başarabileceğiniz hakkında yarım dakika düşünmeniz, odaklanmanız etkinliğinizi muhtemelen arttıracaktır.
Konsantre olarak istediğiniz sonuçları elde etmedeki başarı oranınız birkaç kat artabilir. Üstelik telefon masraflarından tasarruf eder ve kıymetli zamanın daha azını harcarsınız. Daha büyük görevler ve projeler söz konusu olduğunda iyi planlama sadece zaman, para ve diğer kaynaklardan daha az harcama değil, başarı ve başarısızlık arasındaki fark anlamına gelir. Planlamanın, odaklanmanızı, konsantre olmanızı, hedeflerinizi tanımlamanızı ve de onları bir şekilde resimleştirmenize yardımcı olduğu açıktır. NLP, ister kişise1 olarak, isterse bir grup ya da organizasyon içinde istediğiniz şeyi elde etmenin teknolojisidir. İstediklerimizin bir listesini çıkarmak oldukça yararlı bir çıkış olacaktır. Hedefe ulaşmanız için şu an içinde bulunduğunuz noktadan başka bir duruma geçmek için; her zaman kendinizi nasıl hissettiğiniz ya da içinde bulunduğunuz durumun yanı sıra fiziksel ya da maddesel bir anlamda gerçekleştirmek istediklerinizi içeren bir pakettir. Örneğin; önemli olan raporu zamanında hazırlamakla muhtemelen iyi bir iş başardığınızı hissetmek bunun takdir edileceğini belki de ona göre hareket edeceğini bilmek istiyorsunuz.
Bu bağlantılı ya da örtülü hedef ve niyetler, ifade edilmemiş, hatta bilinçli şekilde kararlaştırılmamış olabilir. Üstelik ne olursa olsun bunlar ortaya konmayacaklardır. Bu yüzden ne istediğinizi, ne kadar çabuk ve açık biçimde belirlerseniz kendi açınızdan o kadar iyi olur.
Mevcut durum → Kaynaklar → Arzu edilen durum
Arzu edilen durum gerçekten istediğiniz şey olmalıdır.
Hedefinize ulaşmanız için aradaki boşluğu kapatmanız gerekecektir. Nereye ulaşmak istediğinize açıkça karar verdikten sonra bu süreç zihninizi meşgul eden şeyler arasına girer. Bu “yolculuk” boyunca pek çok küçük sonuç — kaynak edinmek, beceriler kazanmak ya da kendinizi hissedişinizi değiştirmek nihai hedeften çok daha kolay görünecektir. Tüm süreç, davranış, düşünce ve duygularınızda değişim gerektirebilir. Motivasyon ve enerji gerektirebilir. Arzu edilen durum gerçekten de istediğiniz bir şey olmalıdır, yoksa istediğiniz yere varmak üzere yolunuzdaki engelleri aşmanızı gerektiren bu yolculuğu tamamlamamız pek mümkün değildir. Düşünce ve duygularınızı kontrol edebilmeniz onları belirli sonuçlara doğru yöneltebilmenizdir. Kendi durumunuzu değiştirme yolculuğunuz sizi öznel alana sokabilir ve yolda yardımcı olmaları için içsel kaynaklarınıza dönmeniz gerekebilir.
Unutmayın; istediğiniz şeye odaklanırsanız, enerjinizi negatif alanlara değil pozitife doğru atmış olursunuz. Kişiler genelde olmamasını istediklerine odaklanırlar. Böylece var olan ve hedeflerini gerçekleştirme yolunda kullanacakları enerjilerini olumsuz yolda harcamaktadırlar.
Hâlbuki yapmanız gereken şey sadece olmasını istediklerinize dilek listesine odaklanmak... Böylece enerjinizi doğru yönde kullanmış olursunuz.
“Her zaman büyük bir hedef için zaman ve enerji harcanması gereklidir.”
“Mustafa Kılınç”
Başarı ancak;
-Sonucunu bilmek,
-Eyleme geçmek,
-Duygusal keskinliğe sahip olmak,
-Esneklik geliştirmek ile mümkündür.
Sonucunuzu bilir, odaklanır, tüm benliğinizle konsantre olursanız başarıyı garantilemiş olursunuz. Mükemmellik güzeldir. Ancak mükemmeliyetçilik size başarıdan ziyade başarısızlığı garantiler.
“Her başarı, başka bir başarı için basamak oluşturur. Başarı, başarı üzerine kurulur ve süreç böylece devam eder.”
“Mustafa Kılınç”