Yeni şeyler öğrenmek son derece keyiflidir..... Eğer yeni şeyleri öğrenmeyi sever ve meraklı bir yapıya sahipseniz.
" EĞİTİMİN SONU YOKTUR. BİR KİTAP OKUMAK, BİR SINAV GEÇMEK VEYA OKUL EĞİTİM SÜRECENİZİ BİTİRMEKLE ÖĞRENME BİTMEZ. HAYAT DOĞUŞTAN, ÖLÜME KADAR BİR ÖĞRENME SÜRECİDİR. "
J. Krishnamurti
* Yeni bir şey öğrenmek, beyinde yeni nöronsal bağlantıların oluşmasına yol açar.
* Yeni bir şey öğrenmek, zihni zenginleştirir.
* Yeni ufuklar, yeni heyecanlar...yeni öğrendiğimiz her şeyi ile yeni dünyalar keşfedilir.
* Yeni şeyler öğrenmek, beyni genç ve zinde tutar.
Eğer yeni şeylere omuzları silkeyerek, boş vermişlikle değil de, onun yerine bir çocuk gibi hala şaşkın bakışlarla bir şeye bakabiliyorsanız, yeni şeyler öğrenmek son derece keyifli gelecektir size.
Bazı tutumlar öğrenmeyi engeller:
* İlgisizlik.
* " Ben zaten biliyorum " yaklaşımı. Bir çok insan bu tutumu fazlasıyla
benimsemekteler. Bir konuda bir şey okumuşlar, sonra sanki tüm alanda artık
öğrenecek yeni bir şey yokmuş gibi davranırlar.
" Ben bunu zaten biliyorum " demek, katı bir zihin hali almak demek, beyninize bir Çin
seddi çekmek demektir. Algı kanallarınızı bir konuya karşı kapatmak demektir;
Bir şeyi tam öğrendiğimizi nasıl anlayacağız, peki ?
Nlp öğrenme basamaklarını anlatan güzel modele sahiptır. O bize ışık tutsun:
Bu öğrenme modelinin son basamağı olan " bilinçsiz yeterliliğe " geçmiş olmak, konuya üst düzeyde hakim olmak demek. Bu seviyeye ulaşmış biri, artık yaptıklarını hiç düşünmeye bile ihtiyaç duymaz. Öğrenme öylesine derin gerçekleşmiş ki, söz konusu alanda davranışları " otomatikleşmiş " . Çok fazla adım içeren bir *stratejide bile, onları mükemmel bir şekilde yerine getirmektedir.
(* Strateji, başarılı bir sonuca ulaşabilmek için doğru sırayla atılması gereken adımlar )
Onu yaparken yanında başka şeyler de yapabilir, çünkü olayı tamamen içselleştirmiş. Örneğin, araba sürerken, başka bir kişiyle konuşabilirseniz, radyo dinleyebilirseniz ve çok rahat bir şekilde yolda arabanın direksyonu, vites kolunu ve diğerlerini kullanırsanız, artık " bilinçsiz yeterlilik " konumuna geçtiniz, demek.
Bu duruma ulaşmadan evvel, bir şeyi tam öğrenilmiş, denmez. Ama hayat öylesine çok zenginlikler içeriyor ki, her zaman yeni şeyler öğrenilebilir.
En basit örnek olarak araba sürme örneğine devam edersek, belki normal yollarda harika bir sürücüsünüz, ama dağlık bir arazide veya karlı, buzlu yollarda sürme tecrübeniz yoktur. İşte bütün şartlarda sürmeyi bilmek, bir de bunu " tek parmakla" yaparak, arabayla bütünleşmiş gibi hakimiyetiniz varsa, işte o zaman ustalık derecesine yükseldiniz. Yaptığınız her ne ise, onu büyük kolaylıkla, estetik içinde, adeta bir sanatçı gibi yaparsınız, " bilinçsiz yeterliliğin " bir adım ötesine, ustalık seviyesine geçmiş oluyorsunuz.
Eğer hayatın sonsuz zenginliklerinden paylarınızı almak istiyorsanız, " ben zaten biliyorum " tutumundan uzak durmakta fayda var. En iyisine hiç bir zaman ulaşılamaz, her " en iyinin " daha iyi olacak üst basamakları vardır. Onun yerine merak dolusu geçirgen ve yumuşak bir zihin hali size keyifle öğrenmenin kapılarını açar.
" YARIN ÖLECEKMİŞ GİBİ YAŞA, SONSUZA DEK YAŞACAKMIŞSIN GİBİ ÖĞREN. "
Ömür boyu tutkulu bir öğrenci olmanız dileğimle.
Sevgiyle kalın!!