1- Anne ve babaların en önemli görevi çocuklarına yüksek özgüven vermektir. Bu nedenle çocuklarına “Özgüven Verme” noktasında hareket etmelidirler.
2- Sınav yolculuğunda aile ve çocuk arasında karşı karşıya gelmeyi sağlayan şeyin; “Ders Çalış” “eksik çalışıyorsun” “böyle çalışırsan bu iş olmaz” vb. gibi konuşmalar olduğunun farkında olun.
3- Kelimelerin insanların Beyni üzerinde etkisini dikkate alarak konuşmalarınızı ayarlayın. Çocuğunuzu olumsuz yönde etkileyecek “yapamazsın” “heyecanlanma” “olmazsa olmaz” “canınız sağolsun” vb. gibi iyi niyetli konuşmaları yapmayın.
4- Çocuklarınızı asla ve asla kardeşleriyle ya da arkadaşlarıyla karşılaştırmayın, kıyaslamayın. Anne ve Babası olmanız onun sizin istediğiniz gibi bir çocuk olacağı anlamına gelmez. Çünkü herkesin “Beyin Kodu” farklıdır. Her birey kendi beyin programına göre düşünür ve davranır.
5- Çocuğunuzla iletişim kurarken dengeli olun. Sınava girecek anlayışıyla çok sık değişim göstermeyin. Abartılı sevgi, hoşgörü ya da baskıcı tutumlardan uzak durun. Değişen olmak yerine dengeli olmayı seçin.
6- Çocuklarınıza davranışlarınızda “Şartlı Sevgi” yerine her şeye rağmen Sevgiyi uygulatın. Çocuklarınız ne kadar yoğun bir çalışma programı altında olursa olsun çok çalışmanın başarıyı garanti etmeyeceğini, akıllı çalışmanın istenen başarıları getireceğini bilin.
7- Çocuklarınızın kendilerine güven ve inanmalarını sağlayın. Sizin onlara güvenmenizin bir önemi yok. Önemli olan onların kendilerine olan güven ve inançları. Çocuğunuz gerçekten kendine güveniyor mu?
8- Çocuklarınızın çalışma odalarına yiyecek, içecek servisi yapmayın. Orasının sadece “Öğrenme” odası olduğunu bilin.
9- Çocuklarınıza sanayi tipi şekerler yedirmeyin. Çocuğunuzun beyninin “Glikoz” şekere olan ihtiyacının meyvelerden almasını sağlayın.
Her gün 1 adet kabuklu elma ve 2 tane cevizin Beyin dostu olduğunu bilin.
10- Çocuklarınızın kendilerine inanmaları ve tam olarak güvenmeleri noktasında yüreklendirin. Harekete geçirici sözler kullanın.
11- Çocuklarınıza her gün “Bugün ne öğrendin” ve “Bugün nasıl bir fark yarattın?” gibi yaratıcı soruları sorun. Ancak çocuklarınızdan cevap beklemeyin. Çocuğunuzun Beyni kendi kendine bu sorulara yanıt arasın.
12- Çocuklarınıza hangi yaşta olursa olsun sorumluluk verin. Onların görevlerini siz yapmayın. “HAYATIN BİR KENDİN YAP TASARIMI OLDUĞUNU” Öğretin.
13- Çocuklarınıza “İstekler askıda kuralını” öğretin. Yaşamda her şeyin bir bedeli olduğunu, her istediğin her an karşılanamayacağını bilmelerini sağlayın ki; Ders çalışma ve öğrenmede zorunluluk, bıkkınlık yerine “Merak ve İstek” duygusu oluşsun.
14- Çocuklarınıza yaşamın öğrenciyken “ders çalışmak” yetişkinlikte ise yine “Çalışmak” olduğunu gösterin.
15- Çocuklarınızla sınava yönelik iletişim ve ilişkilerde suçlayıcı ifadeler kullanmayın. Sürekli işaret parmağınızı göstermeyin ki; size karşı direnç uygulamasınlar.
Bunun için kullanabileceğiniz en ideal kalıp
_ “Senin derslerine çalışmıyor olman beni üzüyor” kalıbını kullanabilirsiniz.
16- Anne ve Baba olarak biliniz ki; Tembel öğrenci yoktur. Sadece istek ve duygularını harekete geçiremeyen öğrenciler vardır. Çocuğunuzun içsel dünyasındaki motivasyon dürtülerini harekete geçirmesinde yardımcı olun.
17- Çocuğunuzun başarılı olmasını engelleyen;
gibi sorunların çözümü için Uzmandan yardım alın. Başarı bir bütündür. Gelecekte güçlü, başarılı ve sevgi dolu bireyler olması için harekete geçin.
Her şeye rağmen başarmak, harekete geçmek için ihtiyacınız olan tek şey Bir adım atmaktır. Başarı Koçluğu kapsamında şimdi adım atmak ve harekete geçmek için www.nlpdap.com sitesini ziyaret edebilir ve 312 428 89 89 nolu telefondan detaylı bilgi alabilirsiniz.