STRES BİR ÇERÇEVE!
Mustafa Kılınç’a göre “21.yy.’da STRES artık her birimizin vazgeçemediği aslında vazgeçmek istemediği bir tanım, bir kılıf, bir çerçeve…” Adeta ‘meşguliyet’ dünyasının en moda ismi “stresliyim” oldu.
Yaşamda bir koşuşturmaca, bir telaş ve bir kovalamaca ve her gün tekrar tekrar yaptığımız eylemler.
NEDİR STRES?
Stres, günlük yaşamda karşılaşılan olaylar sonucu hissedilen sıkıntı ya da zorlanma durumudur. Bazı insanlar stresi ortaya çıkardığı; migren, kalp krizi, felç, gastrit, yüksek tansiyon, sinir, ülser vb. gibi hastalıklardan yola çıkarak tanımlarlar.
STRES: BEDENİNİZİN YIPRANMIŞLIK ORANIYLA ÖLÇÜLÜR
Stres, bir şeyi rahatsız eden ortamın (gürültü, zorlama, baskı, kaygı, performans beklentisi vb.) ortaya çıkardığı herhangi bir düzen bozukluğuna organizmanın verdiği cevaptır.
HER BİREY ADAPTASYON YETENEĞİNE GÖRE STRESE TEPKİ VERİR
Kişiler karşılaştıkları stres durumlarına “Spesifik olmayan” tepkiler verirler. İçinde bulunduğunuz duruma göre olumlu ve olumsuz stres duygusu yaşayabilirsiniz.
YAŞAMDA STRES KAÇINILMAZDIR
Stres, hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Çünkü insana çevredeki uyarılar karşısında daha iyi davranma fırsatını verir.
SIFIR STRES ÖLÜMDÜR
Sıfır stres ölümdür. Çünkü bu durumda birey çevreden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun demektir. Aşırı streste ölümcül olabilir. Çünkü bu durumda birey aşırı enerji sarfetmekte ve bedenini tüketmektedir.
İKİ ÇEŞİT STRES VARDIR
İnsanların yaşadıkları iki çeşit stres vardır. Bunlardan;
“Olumlu Stres” (iyi stres) olumlu sonuçları ortaya çıkarır. KAYGI yerine; zor bir amaca ulaşırken bireyin yaratıcı olmasını sağlar. Kişiye doyum ve yaşama sevinci verir.
“Olumsuz Stres” (Kötü Stres) ise; bireyin kendine güvenini kaybetmesine neden olan, yetersizlik duygularına sevk eden, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığını çıkartan strestir.
ORGANİZMANIN DEĞİŞİMİNDE STRESİN FAYDALARI
Stresin; Fiziksel, Zihinsel ve Duygusal olarak olumsuz bir yanı olduğu gibi organizmada fiziksel ve ruhsal değişmelere, olgunlaşmaya ve gelişmeye yol açan önemli yanları da vardır. Her şeye rağmen yaşam yolculuğu içindeki ‘STRES’ faktörleriyle baş etmek mümkündür. NLP Uzman Eğitimcisi Mustafa Kılınç’a göre “Stres Faktörlerini” dengelemenin En Etkin 20 Yöntemi NLPDAP Tekniklerinden geçiyor.
1- Olumlu düşünün
Pozitif düşünce = Pozitif Duygu # STRES
Kime bağlı? Tabii ki SİZE. NLPDAP Teknikleriyle Beyin Kullanım Kılavuzunu kullanarak beyninizin düşünme otomatiğini değiştirebilirsiniz. Her olaya sadece kendi pencerenizden değil bir de başkasının penceresinden bakmayı deneyin. Nasılları öğrenin. Nasılların peşinden gidin.
2- Kişiler arası iyi ilişkiler kurun
İletişiminizin Kalitesi = Yaşam Kalitenizdir. Kişiler arasında “Sevgi–Saygı ve Sorumluluk” üçgeninde ilişki ve iletişim kurduğunuzda gerginlik duygularından kolaylıkla kurtulduğunuzu görürsünüz.
3- Hayır demeyin bilin / Gerektiğinde “Hayır, Hayır, Hayır” deyin
Her şey ilk “Hayır” ile başlar. Uyumun olmaması ayrıca bir stres kaynağı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bireyler arası ilişkiler, bireyler arası rekabet ortamlarında Ne isteyip Neyi istemediğinizin farkında olun. İstemedikleriniz için “Hayır” diyerek stres duygusunu serbest bırakın.
4- Seçeneksizlik Kıskacından Çıkın
Yaşamda Tek seçenek “Seçeneksizlik” iki seçenek “çelişki” 3 ve üstü seçenek ise seçim yapabilmektir. Seçeneklere sahip olmanın yolu “Ne istediğini bilmekten” geçer. Siz tam olarak ne istiyorsunuz?
5- Dengeli beslenin ve Su seviyenizi yükseltin
Su; ağız kuruluğunuzun oluşumunu önlemede ve stres altındayken kaybettiğiniz su miktarını karşılamanız için gereklidir. Ayrıca beslenme sisteminizde dengeyi yakalamak duygu yoğunluğunuzun azalmasına yardım edecektir.
6- Beyninizin uyumaya, Bedeninizin dinlenmeye ihtiyacı vardır
Günlük düzenli olarak “uyku saatinizi” koruyun. Çünkü beyninizin uyumaya ihtiyacı vardır. Böylece beyninizin sakin ve çözüm odaklı çalışmasına imkan vermiş olursunuz.
7- Bugünün işini yarına bırakmayın
Ertelemekten ve tembel davranmaktan vazgeçin. Planlayın, planlarınızı uygulayın, kontrol edin ve gerektiğinde gerekli önlemleri alın. Kendinizi disipline ettiğiniz sürece hayatınızın istediğiniz yönde gittiğini göreceksiniz.
8- İş, Aile, Yaşam ve Para konusunda denge kurun
Yaşamda işiniz, aileniz, kariyeriniz ve ekonomik kaynaklarınız konusundaki farkındalığınızı ve istediğinizi net olarak belirleyin. Yaşamın esasının her zaman “DENGE” olduğunu bilin ve dengeyi koruyun.
9- Gerektiğinde İstekler Askıda Orucu Tutun
Yaşamda her şey ve herkes sizin istek ve beklentilerinize göre davranmayabilir. Her istediğinize istediğiniz anda ulaşamayabilirsiniz. İçinde bulunduğunuz şartlara göre en uygun seçeneği ortaya koyun. Gerektiğinde bazı isteklerinizi askıya almaya karar verin. İstekler askıda orucu tutmaya hazır olun…
10- İletişim becerilerinizi geliştirin
İletişimin anlamı aldığınız cevaptır. Etkili iletişim kurmanın yollarını bulun. Gelişime açık olun. Kendinizi iletişim kurma yeteneği konusunda ödüllendirin. Gerektiğinde “DİLİNİZE” hakim olun. Söylediklerinize dikkat edin. Çünkü onlar kaderinizi oluşturacak.
11- Baltayı bilemek için kendinize zaman ayırın
Çok çalışmanın değil, akıllı çalışmanın başarıyı garanti ettiğini bilin. Kendinize dinlenme, gevşeme fırsatı verin. Kendinizi dinleyin. İçinzdeki dinginliğin gücünü kullanın.
12- Öfkenizi yenin, Duygularınızı kontrol edin
Duygular insan davranışlarının temelidir. Duygular her yerdedir. Öfke, kızgınlık vb. gibi sizi olumsuz yönde etkileyen duygularınızdan kurtulmak için içinize dönün, gözlerinizi kapatın derin derin nefes alıp verin. Bu uygulamayı “12–15” kez tekrarlayın. İçinizdeki duyguların boşaldığını görecek ve hissedeceksiniz.
ISLIK ÇALIN: Gergin ve kendinizi iyi hissetmediğiniz durumlarda “ıslık” çalın. Fizyolojinizi (bedeninizi) doğru kullanın ve fırsat bulursanız “İP ATLAYIN” içinizdeki duyguların gitmesine izin verin. Öfke duygularıyla kavga etmeyi bırakın. Serbest bırakmayı öğrenin.
13- Sürekli gelişime açık olun
Sadece ileriye bakın. Geçmişinize ve geçmişte elde ettiğiniz başarılara odaklanmayı bırakın. Sürekli geleceğe, hedeflere bakmaya başladığınızda içinizdeki “Coşku + Tutku” duygularını harekete geçirirsiniz. Sizi Nasıl bir gelecek bekliyor?
14- Kendinize Odaklanmayı Bırakın
Kendine odaklı olmak, kendini çemberin içerisine almak demektir. Kendinize odaklı olduğunuzda; kaygı, yetersizlik ve kaslarınızdaki gerginliğin sizi esir almasına izin verirsiniz. Oysaki karşıya odaklanırsanız rahatlamaya başlarsınız. Kendinizi bir kamera gibi görün ve sadece karşıya odaklanın. Kendinizi harika hissedeceksiniz.
15- Önce özeleştiri yapın ve herkes tarafından sevilmeyi beklemeyin
Eleştirmek oldukça kolaydır. Karşınızdaki kişilerde gördüğünüz eksikliklerin sizin içinizde olup olmadığının farkında olun. Sadece konuşmayın. Kendinizdeki eksik yönlerinize ayna tutun. Bunları değiştirmek için cesaretli davranın. Kimsenin kimseyi sevmek zorunda olmadığını bilin. Herkesten onay beklemekten vazgeçin. O zaman müthiş bir rahatlama hissedeceksiniz.
16- Dinlemeyi bilin
Sadece konuşmak değil, önemli olan dinlemektir. Dinlerken sadece kulağınızı değil, “Gözlerinizi kullanın” böylece kişiyle tam bir uyum sağlamış olacaksınız. Tam odaklı “dinleme eylemi” duygularınızın serbestçe dolaşımına katkı sağlar.
17- Kendinizi ve sözde stres yaratan belirli kaynakları tanıyın.
Siz kimsiniz? Kendinizi tanımak için yeterli zaman ayırın. Kendi özelliklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizin farkında olun. Kendinizi bilirseniz yönetebilirsiniz. Size stres yaratan kaynaklarınızı yazın ve bu duygulardan kurtulmak için eyleme geçin. Sizi engelleyen stres kaynaklarından özgürleşin. Mazeretlerin değil, başarının hazzına odaklanın.
18- ‘Beyninizi Kullanın’
“Bilmenizi isterim ki; Beyninizi değiştirseniz hayatınız değişir.” Bunun için Beyin kullanım kılavuzunuzu elinize alın. Düşüncelerin sizi yönetmesine izin vermeyin. Siz ancak beyninizi kullanmaya başladığınızda düşüncelerinizi, duygularınızı ve davranışlarınızı kontrol edebilirsiniz. Hemen şimdi beyninizi kullanmaya başlayın. Beyniniz sizi kullanmaya devam ederse stres dolu günlere hazır olun!
19- Nefesinizi denetleyin
Doğru nefes kullanımı = Sağlıklı yaşam ilkesinden hareketle nefesinizi doğru kullanın. Mümkün olduğunca diyafram nefesi kullanmaya özen gösterin. Gereksiz yere nefesinizi tutmayın. Yumuşak bir karına sahip olmanın yolu derin nefes almaktan geçer.
20- İçinizdeki ‘Özgüvenle’ bütünleşin
Yaşamda; hedeflerinizi gerçekleştirmek için, eyleme geçebilmek için, fark yaratmak için, esnek olabilmek için Tam “Özgüvenli” olun. İçinizdeki özgüvenden sorumlu parçayla bütünleşin. Ancak o zaman korku, kaygı ve gereksiz “stres” duygularından kurtulursunuz.
MUSTAFA KILINÇ