NLP Uzmanı Mustafa Kılınç, yaz aylarında çocuklarıyla tatile giden ailelerin “kabusu” haline gelen yüzme fobisi ve çözümüne ilişkin uyarıyor: “Kendine güvenmesi ve tek başına rahatça yüzmesi için çocuğunuzu zorlamayın.
12.08.2011
Merve TAVER
Yaz tatilinin en büyük keyfi olan deniz ve havuz, çocuklu ailelerin kabusu oluyor. Çocuklarıyla kulaç atmak isteyen anne babalar, farkında olmadan onlarda yüzme fobisi oluşturabiliyor. Ailelerin çocuklara yüzme öğretirken dikkatli olması gerektiğini belirten NLP Uzmanı Mustafa Kılınç, “Babalar, çocuklarıyla birlikte yüzme keyfi yaşamak isterken çocuklarına ‘korku’ kodluyor. Gelecekte çocuğunuzun yüzmekten korkan biri olmasını istemiyorsanız çocuğunuzun seçim hakkı olduğunu hatırlayın ve kararlarına saygı duyun” dedi.
“BAŞINSAN AŞAĞI SU DÖKMEYİN”
Çocuklarda yüzme fobisinin oluşmaması için kesinlikle “Hadi gel” diyerek ya da kucağına alarak suyun içine sokulmaması gerektiğini belirten Kılınç, “Bırakın kenarda kalmak istiyorsa kalsın. ‘Hadi sende biraz serinle’ diyerek başından aşağıya bir kova su dökmeyin, su atmayın. Kendisi hazır olmadığı sürece yapacağınız her davranış çocuğunuzun bilinçaltında korku duygusunu oluşturur. Çocuğunuzu arkadaşlarınızın ya da tatil bölgesinde tanıştığınız ailelerin çocuklarıyla da asla kıyaslamayın” diye konuştu.
“ESKİ KORKUNUZU SİLİN”
Çocuğun üzerinde oluşabilecek her türlü baskının yetersizlik duygusuna neden olacağını belirten Mustafa Kılınç, “Yüzme fobisini ortadan kaldırmak için yapacağınız konuşmalar, ödüller ve cezalar, kendinizi rol modeli olarak sunmak ve ona nasıl yüzdüğünüzü göstermek, çocuğunuzun yüzme fobisini yok etmez. Yüzme fobisinden kurtulmanın en hızlı ve kalıcı çözümü, eski korkunuzun Bilinçaltı düzeyde silinmesiyle mümkündür. Çözüm için bilinçaltınıza yeni davranış kalıbını programlamak esastır” dedi.
Sabah Ankara