2011-2012 öğretim yılı için yüksek öğretim programlarına yapılacak merkezi yerleştirme işlemleri için ilk adım alınan puana bakmak. Lisans Yerleştirme Sınavı'nda uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. LYS'de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.
LYS'de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yok.
Sonuçlar sadece internette
Adaylar LYS sonuçlarını T.C Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin http://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek.
Sonuç belgesinde ne hangi bilgiler olacak
Tercihler Temmuz'un üçüncü haftası ile Ağustos başında yapılacak
Tercih yaparken dikkat edilmesi gerekenler
Başarı sırasına göre tercih yapın
Tercih yaparken 'Y' ile başlayan bölümdeki (Y-YGS, Y-TM, Y-MF,Y-TS, Y-DİL) puanları ve sıralamaları kullanacaksınız. Bu bölümde ise daha çok kullanacağınız sütun 'Alanında' sütunu. Bu sütunda yer alan ve başında '0(sıfır)' olan rakam sizin o puan türündeki sıralamanızı gösterecek. Tercih yaparken bu sıralamayı kullanmaya özen gösterin. Puanlar yanıltıcı olabilir.
Devlet ve vakıf üniversitesi ayrımına dikkat edin
Devlet üniversiteleri dönemlik harçlar dışında öğrencilerden ücret talep etmez. Vakıf üniversiteleri ise burslu olan bölümler hariç yıllık öğrenciden ücret alırlar. Bazı öğrenciler vakıf üniversitelerinin puanının düşüklüğüne aldanarak dikkat etmeden vakıf üniversitelerini seçiyor. Kayıt için gittiklerinde de ücret miktarını duyunca şok oluyorlar. Bu nedenle tercih ettiğiniz üniversitenin devlet mi, yoksa vakıf mı olduğunu iyi bilmeniz gerekiyor. Dikkatli olmakta fayda var.
Özel koşulları mutlaka okuyun
Tercih kılavuzunda puan ve sıralamanın yanında özel koşul numaraları bulunuyor. Bu numaralar o bölümle ilgili özel bir durumun olduğunu gösteriyor. Bu koşulları dikkatle okumalısınız. Örneğin bu koşullarda diyebilir ki, "Bir yıl İngilizce zorunlu hazırlık var." ya da "Bu yılki derslerimiz merkez kampusta değil, farklı bir ilçede görülecek." Bu gibi sürprizlerle karşılaşmamak için özel koşulları incelemenizde fayda var.
19.07.2011
Hürriyet /Eğitim