Türkiye’nin İlk ve Tek NLP Uzman Eğitimcisi, Siyasi Koç ve Yazar Mustafa Kılınç ile Sarmal Koçluk Programını konuştuk.
Mustafa Kılınç’ın değişim Jeneratörü olarak tanımladığı Sarmal Koçluk programında eski karne, çocuk ve anne-baba davranış kalıplarının değişimi hedefleniyor.
Yarıyıl Tatili Önerileri
İşe Yaramıyor
Her sene yarıyıl tatili başlarken Anne ve Babalara uzmanlar tarafından bir dizi öneri sunulur. Anne ve Babaların nasıl davranması gerektiği bir dizi süslü kelimelerle sıralanır. Tüm bu öneri ve tavsiyeler karşısında ne değişir. Bu değişim ne kadar sürer? Bu yapay davranış kalıbından çocuğunuz nasıl etkilenir? Sizin samimi olup olmadığınızın farkında olmaz mı? Acaba.
Yaptığımız Sarmal Koçluk programları sonucunda da gördüğümüz gibi sadece önerilerde bulunmak yetmiyor. Söylemek başka bir şey, ancak yaşamak farklı. Gerçekten anne ve baba olarak çocuğumuzun getirdiği Karne karşısında, akademik başarısında dengeli ve doğru tutumları sergilemek istiyorsak bunların Nasıl’ını tutarlı davranış kalıbı haline getirmeliyiz.
Sarmal Koçluk Programı
Aile ve Çocuklara Ne Kazandırıyor?
Türkiye’de ilk kez tarafımdan başlatılan Sarmal Koçluk programı Neden’e değil Nasıl’a odaklı olup çözüm odaklıdır.
Programa, çocuklar isteyen anne ya da baba bağımsız olarakta katılabilir. Değişimin Jeneratörünü sağlayan güç kişinin kendisidir. Ülkemizde aileler belli bir yere geldiklerinde kendilerine yatırım yapmaya son veriyorlar. Kendilerini her konuda yeterli görüp “Benim bir şeye ihtiyacım yok” noktasından bakıyorlar. Tabii durum böyle olunca da çocuklarının akademik başarıları noktasında doğru bildikleri yanlışları sürekli sürekli tekrar ediyorlar.
%100 Değişim
Sarmal Koçluk Program kapsamında %100 değişim hedeflenmekte olup, NLPDAP teknolojisinin “Bilinçaltı Programlama” Teknikleri uygulanmaktadır.
Sarmal Değişimin Büyüsü
“Her davranış kalıbının altında olumlu bir niyet yatar.” Anne ve babalar eskiden doğru bildikleri davranışları tekrar ederek çocuklarını dersten uzaklaştırmaktadır.
Anne ve Babaların Hangi Tutumu ve Davranışları Çocuğun Dersten Uzaklaşmasına Neden Oluyor?
Dersleri Zayıf Olan Öğrencinin Tatil Sürecinde Çalışması, Başka Şeylere Zaman Ayırmaması Doğru Bir Davranış mıdır?
Tatil ne demektir? Tatil eğlenme, dinlenme, zihinsel ve ruhsal anlamda rahatlamak demektir. Çocuklarımız tatil sürecine girdiğinde bazı anne ve babaların bu süreyi ders çalışarak geçirmesi noktasındaki baskın davranışları, çocuklarımızda aile içi iletişimin bozulmasına, çatışmalara, çocuğun kendini değersiz hissetmesine neden oluyor.
Kaldı ki; siz çocuklarınıza tatil döneminde istekli ders çalıştıramazsınız. Zayıf notları olan öğrenciler için bu imkansız bir durumdur.
Onun için Anne ve Babalara diyoruz ki; KARANKLIKTA GÖZ KIRPMAYI BIRAKIN.
Çocuğunuzu Zayıf Olan Notlarını Düzletmek İçin Nasıl Harekete Geçireceksiniz?
Başarı ya da Başarısızlık sadece iki seçeneğimiz mevcut. Üçüncüsü yok. Anne ve Baba olarak sizin çocuğunuzun başarılı olmasını, akademik kariyer yapmasını istemenin önemi yok. Önemli olan çocuğunuzun başarıya olan inancı, kendine ve yapabileceğine olan güven, Ders çalışma, öğrenme, ilerleme, başarının hazzını yaşayıp yaşamama noktasındaki düşünce barkodudur.
Sadece, çalış çalış komutları vermek, öğretmenlerle çok sıkı diyalog halinde olmak, sürekli olarak başarısızlık sebeplerini ortaya çıkarmak ve bunlara odaklanmak başarıyı getirmez. Bilmenizi isterim ki; Tembel öğrenci yoktur. Sadece dürtülerini ve inançlarını harekete geçiremeyen öğrenciler vardır.
Anne ve Babaların Farkında Bile Olmadan Çocuklara Yükledikleri Bilinçaltı Etiketleri
Siz; ister farkında olun ister olmayın kullandığınız kelimelerin düşünme, duygu ve davranışınız üzerinde etkisi vardır. Bu nedenle kullandığınız kelimeleri hafife almayın ve farkında olun.
Sorumsuz, Başarısız, Kafasız, Tembel, Yapamaz, Beceremez vb.
Bir bireyin başarısının altında yatan en önemli unsur Özgüven – Özdeğerdir. Çocuğunuza istediğiniz başarıyı yakalayamadığında sorumsuz, başarısız, kafasız, tembel, zaten bir şeyi beceremez vb. gibi kelimelerin çocuğunuzun “BİLİNÇALTINDA” başarısızlık programı oluşturacağının garantisini size verebilirim.
Bir taraftan çocuğunuzun Bilinçaltında “BAŞARISIZLIK” programı oluşturacaksınız. Bir taraftan da çocuğunuzdan Başarı bekleyeceksiniz. Tabiî ki sonucunda alacağınız sonucun “BAŞARISIZLIK” olacağını bilmelisiniz.
Çocuğun Derslerinde Anne ve Babanın Yardım Rolü
Çocukta öğrenmeyi engelleyen disleksi zeka geriliği vb. özel durum varsa elbette ki anne ve baba çocuğun derslerinde yardımcı olmak ve öğrenmeyi “eğlenceli bir oyun” haline getirmek için yapması gereken her şeyi yapmalıdır.
Çocuğun özel durumu yoksa Anne ve Babalar derslere yardımcı olmak yerine çocuklarına sorumluluk ve “Kendi işini kendin yap” davranış kalıbının oluşmasını sağlamak için ödev sorumluluğun dışında kalmalıdır.
Maalesef ülkemizde Anne ve Babaların bu konuda dengeyi koruyamadığını ve çocuklara sorumluluk verme noktasında başarısız olduklarını görüyoruz.
Hayal Kırıklığı Yaşatan Karne Karşısında Anne ve Babanın Davranışı Nasıl Olmalı?
Anne ve Babalar çocuklarının getirdikleri zayıf karneler karşısında hayal kırıklığı yaşıyorlarsa yaklaşımlarında bir sorun zaten var demektir. Zayıf karne sadece çocuğun karnesi mi? Bu karnenin zayıf olmasında Anne ve Babanın çocuğun yetiştirilmesinde yaptığı doğru olarak bilinen yanlış davranışlar nerede? Zayıf karne sadece çocuk için mi bir sonuç ifade eder? Yoksa aile içinde bir durum değerlendirmesi noktasında bir alarm sinyali verir mi?
Anne ve Babaların Zayıf Karne Sendromlarında Uygulayabilecekleri
İki Tür Davranış Kalıbı Mevcut
Bugüne kadar zayıf karne sendromunda aileler;
Bu tür da davranışlar yanlıştır. Çocuğunuzdan istediğiniz sonuçları almanızı sağlamaz. Tam tersi etki oluşturabilecek davranış kalıplarıyla karşılaşmanızda mümkün olabilir.
Zayıf Karne Sendromunda Çözüm
Çocuğumuzu gerçekte çok iyi tanımak, sadece akademik başarısı için değil, gelecekteki yaşamında güçlü, başarılı ve sevgi dolu etkin bir birey olmasını sağlamak için; “Özgüven”, inanç, tutku, sorumluluk alma noktasındaki eksikliklerini çözmeliyiz. Böylece çocuğunuzun Mazeretlerin haklılığına değil, Başarının hazzına odaklanmasını sağlamış olursunuz. Sarmal Koçluktaki değişim jeneratörünün altında yatan en önemli etken Neden değil Nasıl’dır. Neden zayıf? – Önemli değil Nasıl Başarılı olurum? Bütün mesele bu.
Sarmal Değişimin Sonuçları
Bilmenizi isterim ki başarısızlık yoktur. Sadece geribildirim vardır. Türkiye’de ilk kez uygulanmaya başlayan Sarmal Koçluk Programı; Anne, Baba ve Çocuk üçgenindeki eski sorunların çözümüne yeni davranış kalıplarının oluşmasına hizmet etmek amacıyla başlatılmıştır. Kısaca özetleyecek olursak Sarmal Değişimin amacı;
Ailelerin Çocuklarına Yapacakları En Önemli Yatırım
Günümüzde anne ve babalar her türlü imkan ve konforları çocuklarına sumaya çalışmaktadırlar. Anne ve babaları çocuklarına “ekonomik” istekleri elde etme anlamında sundukları imkanların hiçbir öneminin olmadığını açıkça söyleyebilirim.
İnsan Yetiştirme Fakültesi
İnsan yetiştirme fakültesindeki en önemli işin yüksek Özgüven vermek olduğunu biliyor musunuz? Anne ve Baba olarak çocuklarınıza en önemli öncelikli göreviniz yüksek özgüven vermektir. Yaşamda zorları kolay, imkansızı imkanlı, bıkkınlığı coşkulu, panik ve kaygılı olmayı sakin ve huzurlu olmaya çeviren güç; içsel dünyanızdaki özgüvendir. Çocuklarınıza yüksek özgüven verebileceğiniz yaş (0 – 7) dilimidir. Bu yaşın üzerinde çocuğa sahipseniz o zaman birinci göreviniz çocuğunuza özgüven sağlamaktır. Yaşam yolculuğunda her şey;
Her şeye Rağmen Çocuğuma Karşı Nasıl Bir Davranış Kalıbı Sergilemeliyim Diyorsanız
Ya hep okul
= BAŞARI olduğunu bilin.
Ya hep tatil