BAŞARILI OLMAK İÇİN YAPILMASI GEREKEN ÖNERİLER
Geleceğinizi ve kaderinizi şekillendiren “ YGS “ sınavına sayılı günler kalırken sizinde:
Heyecan ve kaygınız zirveye mi çıktı.? Odaklanma sanki hiçbir şey bilmiyormuş gibi mi hissetmeye başladınız.? Başlangıçtaki istek ve hedefler geri sayım sürecinde küçülmeye mi başladı.?
Anne ve babanın birden bire “ sevimli meleği “haline mi geldiniz.? Ailenin size karşı olan hoşgörü ve harika davranış kalıpları karşısında şaşkınlığınızı gizlemeye mi çalışıyorsunuz.?
Size herkesin güvendiğini ve iyi sonuçlar beklediklerini söyleyerek size olan “inançların” sürekli olarak dillendirildiğinin farkında mı olmaya başladınız.?
Evet işte tüm bunlar geri sayımın başladığı süreçte yaşanılan davranış kalıpları. Ancak lütfen bu davranışların altında yatan niyetleri merak etmeyin. Çünkü bu konuda yalnız değilsiniz…
Türkiye’nin ilk ve tek NLP Uzman eğitimcisi,siyasi koç,yazar ve NLP uzmanları dernek başkanı Mustafa KILINÇ’a sınava dogru giden yolda yapılması gerekenleri sorduk.
Mustafa KILINÇ: ülkemizde 2005 yılında ilk kez “NLP ile başarı koçluğu” programını başlatmış ve sınavlara “Başarı koçluğu” kapsamında öğrenci hazırlamış bir isim. Ayrıca bu alanda yayınlanmış altı kitabın yazarı. Neuro Linguistic Programming Duyusal Algı Programlama teknik bütünlüğündeki başarı hazzının kayıp sırlar ve sonuçlarını sadece bizimle paylaştı.
NLP lideri Mustafa KILINÇ’A göre : Başarısızlık yoktur. Sadece geri bildirim vardır. Sınava geri sayımın başladığı günlerde şu ana kadar öğrendiklerinizin ve bilgilerinizin çıktısını hedefiniz doğrultusunda alabilmek için “GÜÇ DURUŞU”na ihtiyacınız vardır, diyen KILINÇ bizlerle “SINAVDA BAŞARILI OLMANIN” kayıp SIRLARINI paylaştı.
“YGS ADAYLARI İÇİN SINAVDA BAŞARILI OLMANIN KAYIP SIRLARI”
1-) BEYNİNİN YÖNETİMİNİ ELİNE AL!
Yaşamda sınavlar bitmeyecek. Yaşamın kendisi zaten başlı başına bir sınav öyle değil mi.? Öyleyse şimdi dur! Sadece dur ve hiçbir şey yapma. Düşün ancak “gerçekten düşün” bunun nasıl bir şey olduğunu biliyor musun.? Gerçekten düşünmeye başlamak “OLMA” haline geçmektir. “olma” haline geçmek ise “BAŞARI” demektir. Şimdi en önemli işin tekrar yapmak ya da formülleri tekrar tekrar ezberlemeye çalışmak değil. Çünkü bundan daha önemli olan şey: senin “Beyninin yönetimini eline alman” ve sana istediğin sonuçları vermek için kodlama yapmaz.
Sınava ilişkin “Ne istediğini” düşün ancak gerçekten düşünmelisin.
Sınava ilişkin “Ne istemediklerini” silmelisin. Yoksa bunlar senin istediklerini silecek.
2-) SINAV HEYECANINI / STRESİNİ / KAYGILARINI / SERBEST BIRAK
Duygular davranışlarımızın ön habercileridir. Kişilerde duygu gelmeden davranış gelmez. Sınav öncesinde, sınav esnasında, ve sınav sonrasındaki sizi engelleyen duygulardan kurtulmak için “ GÜÇ DURUŞUNA “ geçin. Ancak o zaman sizi engelleyen olumsuz duygulardan kurtulursunuz. İçiniz de rahatlamak beyninizi etkin kullanım için oldukça gereklidir.
3-) “ ODAKLANMA AYARINIZI YAPIN / KENDİNİZİ TEST EDİN “
Geleceğiniz için başarıya giden yolda en güçlü arkadaşınızın “Odaklanma” olduğunu adınız gibi bilin. Sınav öncesinde mevcut odaklanma durumunuzu test edin. Herhangi bir konu üzerinde “gerçekten düşünmeye” başladığınızda ne kadar süre orada kaldığınızı bilin. Siz istemediğiniz halde “düşünceleriniz” kendi akışına göre seyahate çıkıyorsa hemen hiç vakit kaybetmeden “ODAKLANMA “ ayarınızı yapmalısınız. Beyninizin odaklanmada sorumlu parçasını güçlendirmelisiniz. Bunun için :
Beliniz dik ve ayaklarınız yere basar pozisyonda oturun.
Karşınızda bir nokta ya da bir nesne belirleyin.
Belirlediğiniz nokta ya da nesneye “gözünüzü kırpmadan”10 dakika süre ile bakın.
Gözlerinizi kapatın ve aynı hedefe bu kez de “gözleriniz kapalı” pozisyonda bakın. Yine süremiz 10 dakika olsun.
Sonrasında hemen ders çalışmaya ya da düşünmeye başlayın.
Farkı yaşayın. Ne kadar çok tekrar yaparsanız “odaklanma” ayarınızı güçlendirirsiniz.
4-) HAREKET SİSTEMİNİZİ BAŞARIYA PROGRAMLAYIN
20 NEDEN
Başarılı olmaya inancın nedir.?
Bana YGS de başarılı olmak için 20 neden yazabilirmisiniz.?
Şimdi hemen yapın bunu. Öyle güçlü “20 neden” yazın ki sizin başarıdan başka bir yolunuz kalmasın. “Başarı benimdir” diyebilen konuma geldiğinizde içsel dünyanızdaki “Düşünce +duygu ve davranış” bizi harekete geçiren sinir sistemimizle kodlanır.NOKTA. şimdi başarı hazzını yaşamaya hazırsınız demektir.
5-) SON 7 GÜN;
BEDENİNİ DİNLENDİR & BEYNİNİ UYUT
Çok çalışmak başarıyı garanti etmez. Sadece akıllı çalışmak başarıyı garanti eder. Bu nedenle sadece sınavın sonuna odaklanın
Bedeninizin dinlenmeye beyninizin uyumaya ihtiyacı vardır. Beyninizi ve bedeninizi sınava hazırlamak için, hedeflerinize ulaşmak için en az sınava 7 gün kala; kendinizi disipline edin. Beyninizi şaşırtmayın. Akşam yatış ve sabah kalkış saatlerinizi ayarlayın. Uykunuzu çok iyi alın. Bedeninizin dinlenmeye beyninizin ise uyumaya ihtiyacı var. Bu ihtiyacı karşılayın. Kazanım sizinle olacaktır.
6-) SINAVA DOĞRU OLUMSUZ KONUŞMA VE YAKLAŞIMLARA KARŞI “ GÖZÜNÜZÜ / KULAĞINIZI / DUYGULARINIZI KAPATIN “
Göremediğiniz hedefi vuramazsınız. Hedefe ancak tam odaklandığınızda hedefle bir olduğunuzda ulaşırsınız. Çevrenizdeki aile, arkadaş, öğretmen, akraba v.b gibi kim ya da kimler sizinle ilgili ne söylerlerse söylesinler, ne kadar beklenti içerisinde olurlarsa olsunlar siz sadece kendi beklentinize odaklanın. Çünkü sizin gideceğiniz en önemli yer “ sizin beklenti çerçeveniz” başkalarının beklenti çerçevesi değil. Olumsuzluklara sizi aşağıya çekecek yaklaşımlara “DUR “ deyin. Her zaman hatırlayın: “ sizin nasıl olacağınız her zaman size bağlı “
7-) “ SINAVA DOĞRU
ŞEKERDEN UZAK DURUN / KABUKLU ELMAYA YAPIŞIN “
Beyninizin şekere ihtiyacı elbette var. Ancak bunun için fazla şekere yüklenmek beyniniz tarafından size istenilen çıktıları vermez. Stres ve rekabet ortamında daha rahat ve bilgilerin akıcı olarak gelmesini istiyorsanız sınavdan en az 7 gün önce her gün bir adet “kabuklu elma” tüketin. Hem beyniniz meyvelerdeki şekeri alsın hemde stres düzeyiniz minimuma insin. Haydi şimdi “elma” zamanı.
8-) BEYNİNİZİ ŞAŞIRTMAYIN. AYNI ŞEYLERİ YAPIN
Beyninizi sınavdan önce şaşırtmak ve farklı şeyler yapmak sizin için tehlikelidir. Çünkü farklı deneyimler “Bilinçaltınız” tarafından “ Hayatta kalma” mesajı olarak algılanıp hemen “Korumacı” ve kontrol duygusu ortaya çıkarır. Bu durum bazen “heyecan, kaygı,korku, güvensizlik” olarak bize kendisini hissettirir. Öyle değil mi.?
O zaman bir sene boyunca ne yapmışsanız öyle yapmaya hayatınızdaki bilindik şeyleri korumaya devam edin. Buna değecektir.
9-) “ İSTEMEYİ BIRAKIN SEÇİM YAPIN VE TAAHHÜT EDİN”
Sadece istemek tek başına bir dilektir. Sizi hedeflediğiniz geleceğe götürmez. Siz istediğiniz hedefle bütünleşmek için;
1-) İstemeyi, dilemeyi hemen şimdi bırakın.
2-) Başarılı olmayı, kazanmayı seçin.
3-) Yaptığınız seçimi kendinize taahhüt edin söz verin çevrenize duyurun. Sonuçlarını yaşayın.
10-) “SINAVA GİRECEĞİNİZ YERDE”
İKİ KEZ SINAVA GİRİN
Sınavdan bir gün önce mutlaka sınava gireceğiniz binayı görün.içine girin sizin için özel rezerve yapılmış yere oturun. Orada bir deneme sınavı çözün. Beyniniz ortama alışsın. Bir gün sonra “gerçek” sınav için gittiğinizde “Biz bunu daha öncede yapmıştık” diyen beyin sizin sakin kalmanızı sağlayacaktır.
Bir gün önceden deneme sınavı çözme imkanı bulamazsanız odanıza çekilin ve hayalinizde bu sınavı yapın. Beyniniz gerçekle sahteyi birbirinden ayırt edemez. Bu özellikten faydalanın.
11-) BAŞARININ KAYIP SIRRI
“ GÜÇ DURUŞU “
Kişilerin bilinçaltı zihinleri “Hayatta kalma” kazanımları koruma ve kendini güvenlikte hissetme kapsamında çok “güçlü” olarak çalışır. Sizde başarmak ve kazanmak için bunu kullanın. Nasıl mı? İşte size başarı garantisi veren güç duruşu sırrı.
Kendinizi çok rahat ve huzurlu hissettiğiniz bir yere götürün. İster gerçekte olsun ister seniz hayalinizde hiç fark etmez.
Bu bölgede; sonuca ilişkin sizin” Yeni kimliğinizin” hayalini kurun. İçinizdeki parçaların güçlenmesine izin verin.
Sonra tekrar huzur bulduğunuz bölgeye geri gelin.
12-) “ 8 ADIM ATARAK “
SINAVA İLİŞKİN ENGELERİNİZE SON VERİN
Sizde geleceğinize giden en güvenli yoldan geçmek için başarı koçluğu programlarıyla bütünleşin.
13-) 8 ADIMDA KAYGINIZA ELVEDA
Tüm bu önerilerin dışında size heyecan ve kaygınıza son verecek bir teknik vermek istiyorum. Tekniği uygulamaya başlamadan önce bir sandalyede beliniz dik olacak şekilde oturun. Tekniği en az 15 dakika yapın.
1-) Sağ yumruğunuzu sıkın, bir süre tutun ve gevşetin. El kaslarınız eliniz sıkılıyken ve daha sonra gevşeyince, nasıl hissettiğinize dikkat edin.
2-) şimdi yine “Sağ yumruğunuzu” yavaş yavaş sıkın ve bir süre sonra yavaş yavaş gevşetin. Dikkatinizi kaslarınızdan ayırmayın. Yumruk sıkılırken ve gevşerken nasıl bir değişiklik olduğunu gözlemleyin.
3-) Şimdi de sıra sol yumruğunuzda
Sol yumruğunuzu sıkın ve bir süre tutun ve gevşetin.
4-) Sol yumruğunuzu yavaş yavaş sıkın ve bir süre öyle tuttuktan sonra yavaş yavaş gevşetin.
5-) Sanki bir ağırlık kaldırıyormuş gibi her iki kolunuzda bileklerden bükerek pazılarınızı gerin, kademeli olarak bu gerginliği iyice arttırın ve sonra tamamıyla gevşek bırakın.
6-) Kolunuz aşağı indirin, ellerinizin arkasını bacaklarınızın üzerine koyun ve kollarınızı geriye doğru gittikçe artan bir kuvvetle itin. Daha sonra tümden gevşetin ve kolunuzun arka kısmında yer alan kaslarınızı fark edin.
7-) Şimdi sınavınızı düşünün. Sınavı beyninizde görün, seslerinizi duyun ve sizi engelleyen duyguları içinizde hissedin.
8-) Sizi engelleyen “Kaygı ve heyecan” duygularını boşaltmak için;
Kollarınızı bedeninizin yan taraflarına bırakın ve bütünüyle gevşetin ve gerginliğin kolunuzdan akıp dışarıya doğru çıktığını görün ve rahat olmanın, sakin kalmanın tadını çıkarın.
BAŞARI KOÇLUĞU Programıyla ilgili olarak daha fazla bilgi için
www.nlpdap.com